Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carnagiu marca grupării SI la o uzină de gaz de lângă Bagdad

Cel puțin 11 persoane au murit, inclusiv polițiști, și 21 au fost rănite duminică în atacuri asupra unei uzine de gaz a statului în periferia nordică a capitalei Irakului, Bagdad, au precizat surse polițienești.

O mașină-capcană a explodat la ora locală 06.00 la intrarea în uzină, ceea ce a permis ca un alt vehicul, cu cel puțin șase atacatori cu veste explozibile, să intre în complex, unde a urmat o confruntare cu forțele de securitate, potrivit surselor citate. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Operațiuni de la Bagdad a spus că trei rezervoare de gaz ale uzinei au fost incendiate în timpul confruntărilor, după care forțele de securitate au reușit să aducă situația sub control.

Zeci de vehicule ale poliției și armatei s-au îndreptat spre uzină, unde schimburile de focuri au durat circa o oră, potrivit unui martor. Atacul nu a fost revendicat în prima fază. CNN relatează, citând surse din cadrul poliției, că autorii atacului sunt militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care controlează teritorii ample din nordul și vestul țării. Aproximativ 100 de persoane au murit în atacuri cum bombă comise de SI în această săptămână.

Premierul Haider al-Abadi a declarat sâmbătă că militanții au profitat de criza politică din țară, declanșată de încercarea sa de a revizui sistemul de guvernare bazat pe cote, pentru a comite bombardamente în zone aflate oficial sub control guvernamental.