Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nou proces împotriva Volkswagen: unul din propriii acţionari va cere compensaţii

volkswagen.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Dado Ruvic

Fondul suveran norvegian va acţiona în judecată producătorul auto Volkswagen, la care este acţionar, pe fundalul pierderilor uriaşe suferite după izbucnirea scandalului emisiilor.

Cel mai mare fond din Lume a anunţat, pentru Financial Times, că se va adresa justiţiei din Germania, deoarece felul în care producătorul auto a acţionat ar justifica cererea de compensaţii. Volkswagen a recunoscut deja că a folosit softuri pentru manipularea testelor de emisii, iar acţiunile sale pe burse au scăzut dramatic. Şi asta în condiţiile în care acţiunile în justiţie pornite în alte ţări, precum Statele Unite, sunt abia la început.

Fondul suveran norvegian, cu o valoarea estimată la 850 de miliarde de dolari, este al patrulea acţionar al producătorului auto german, cu 1,64% din capital. Chiar şi aşa, este singurul acţionar mare care nu are un loc alocat în Consiliul de Administraţie al Volkswagen. Norvegienii susţin că, pe lângă eventuale măsuri reparatorii, doresc să-şi protejeze părţile pe care le deţin la Volkswagen. Pierderile suferite de ei ar fi de ordinul sutelor de milioane de dolari, potrivit unor estimări preluate de presa internaţională.

Potrivit Financial Times, procesul ar putea fi intentat în următoarele săptămâni. După izbucnirea scandalului, în luna septembrie a anului trecut, Volkswagen a alocat peste 16 miliarde de dolari, buget din care ar urma să fie plătite daunele decise de instanţele din întrega Lume, unde constructorul a fost acţionat în judecată. Volkswagen a fost chemat în instanţă, printre alţii, de Departamentul american de Justiţie, Comisia Federală de Comerţ din Statele Unite şi chiar de proprii dealeri auto.