Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia: Noi revelații privind atentatele de la Paris

abdeslam.jpg

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam

Poliția belgiană a avut informații despre pericolul reprezentat de frații Abdeslam și de legăturile lor cu DAECH. Iată ce rezultă din documentele confidențiale produse de comisia parlamentară belgiană de anchetă asupra atentatelor de la Paris și Bruxelles. Informația este publicată de presa belgiană.

Salah Abdeslam, singurul terorist supraviețuitor al atentatelor de la Paris și Abdelhamid Abaaoud , creierul atentatelor , s-au aflat în contact chiar înainte de noiembrie 2015. Informația este dată de televizunea francofonă RTBF .

Această informație infirmă cele spuse de Salah avocatului său belgian după arestarea sa în 18 martie 2016 la Bruxelles.

El a spus că a fost atras de fratele său Brahim (mort la Paris) în comiterea atentatelor și că nedorind de fapt să facă rău nimănui, a ales să nu-și activeze centura explozivă în acea seară de 13 noiembrie.

Mai mult, el a dat de înțeles că nu-i cunoștea pe ceilalți teroriști și că legătura cu aceștia s-a făcut prin fratele său.

Salah i-a explicat avocatului Sven Mary că nu avea niciun țel religios și că tot ceea ce știe despre Coran a aflat de pe Internet.

O altă informație emanată tot de la comisia parlamentară de anchetă și publicată de RTBF infirmă și aceasta. Poze cu Salah arborînd drapelul DAECH au fost regăsite pe diferite rețele de socializare.  Ele au fost publicate cu câteva săptămâni înainte de 13 noiembrie 2015.

Ele au fost reperate și semnalate în 25 octombrie 2015 poliției de catre OCAM (Organismul de evaluare al amenițării teroriste), dar nicio acțiune nu a fost întreprinsă.

Poliția belgiană era la curent de legăturile fraților Abdeslam cu Abaaoud, considerat în 2015 inamicul public umărul 1. Despre Abaaoud (cetățean belgian, fost elev al proeminentului Collège Saint Pierre de la Uccle)  se știa deja de atunci că este combatant DAECH în Siria și că avea legături cu celula teroristă de la Verviers (în estul Belgiei).

Se știe acum că el a fost organizatorul atentatelor de la Paris, el i-a recrutat pe cei zece care au făcut parte din comandoul parizian, tot el a coordonat celula de la Verviers, având legături cu cea din Molenbeek. Conform BBC, Abaaoud ar fi fost ministru de război al DAECH. El a murit în atacul dat de forțele speciale la Saint-Denis (Paris) în 15 noiembrie 2015.

 

Poliția din nou arătată cu degetul

Abaaoud și frații Abdeslam s-au aflat înlegătură,  dar, din lipsă de mijloace materiale și umane, poliția belgiană nu a reușit să organizeze o urmărire a acestora.

Este vorba despre secția antiteroristă a poliției judiciare federale care ar fi fost pusă în situația de a renunța la a-i urmări pas cu pas pe teroriști sau de a le pune telefoanele sub ascultare.

Forțele speciale au atacat în ianuarie 2015 celula teroristă de la Verviers, după care o anchetă asupra altor ramificații a urmat. Poliția dn Molenbeek a informat astfel serviciile federale depre existența legăturilor între frații Abdeslam (Salah și Brahim) și Abdelhamid Abaaoud.

Serviciul antiterorist a dispus astfel de suficiente informații pentru a trage concluzia că cele două celule, Molenbeek și Verviers, erau legate sau  că una ar fi constituit  prelungirea celeilalte.

Un aviz de căutare a fost lansat deci pe numele celor doi frați. Brahim a fost reținut de poliție, iar Salah s-a prezentat de unul singur la comisariat unde a afirmat că nu mai știa nimic despre Abaaoud de mai bine de trei ani.

Informațiile au fost comunicate nivelului federal al poliției judiciare care a preferat să oprească orice acțiune, din lipsă de mijloace.

După patru luni, în iunie 2015, cele două dosare - Abaaoud și Abdeslam - au fost definitv  clasate. Alte patru luni mai târziu , 130 de persoane și-au pierdut viața în atentatele de la Paris comise, printre alții,  de Brahim Abdeslam și organizate de Abdelhamid Abaaoud.