Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avionul EgyptAir dispărut de pe radare s-a prăbuşit în mare

Un avion al companiei EgyptAir, care zbura de la Paris la Cairo, cu 66 de persoane la bord a dispărut joi de pe radarele controlorilor de zbor, cu zece minute înainte de a ajunge la destinație. Printre pasagerii cursei MS804 s-ar afla doi bebeluși și un copil.

ACTUALIZARE 7: Fragmente ale avionului EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Paris-Cairo au fost descoperite în largul insulei greceşti Creta, anunţă Le Figaro, care citează un oficial militar grec.

 

ACTUALIZARE 6: Probabilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecţiuni tehnice în cazul avionului prăbuşit în Marea Mediterană, declară ministrul egiptean al Aviaţiei Civile. "Există o probabilitate mai mare ca avionul să fi fost vizat de un atac terorist decât de o eroare tehnică", spune Sherif Fatih.

 

ACTUALIZARE 5: Preşedintele François Hollande confirmă că avionul EgyptAir s-a prăbuşit în mare şi declară că împreună cu autorităţile egiptene va face tot posibilul ca familiile să beneficieze de sprijin în această încercare, potrivit AFP. "Nici o ipoteză nu este privilegiată, nici una nu este exclusă", afirmă Hollande.

 

ACTUALIZARE 4: Premierul egiptean, Cherif Ismail, declară presei că nu poate fi exclusă deocamdată ipoteza unui act terorist (France 24).

 

ACTUALIZARE 3: Franţa şi Egiptul îşi exprimă condoleanţele, anunţă Ministerul de Externe de la Cairo. Deocamdată nu există nici un anunţ oficial care să indice că avionul a fost găsit (Le Figaro).

 

Rude ale pasagerilor din avionul dispărut de pe radare aşteaptă veşti lângă aeroportul din Cairo (Foto: AFP/Khaled Desouki)

Rude ale pasagerilor din avionul dispărut de pe radare (Foto: AFP/Khaled Desouki)

 

ACTUALIZARE 2: Avionul EgyptAir, care a dispărut în noaptea de miercuri spre joi în timp ce efectua un zbor între Paris şi Cairo s-a prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos, potrivit unei surse aeroportuare, citate de AFP.

 

ACTUALIZARE 1: La bordul avionului se aflau şi 15 cetăţeni francezi.

 

O celulă de criză s-a format pe aeroportul Roissy din Paris. În primele momente compania aeriană, a anunţat autorităţile competente, care au demarat operaţiunile de căutare, relatează ABC News. EgyptAir a declarat că avionul, un Airbus A320 a dispărut la puţin timp după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean.

Echipe de ajutor şi salvare caută în prezent aeronava, disparută deasupra Mării Mediterane. Operaţiunile de căutare se fac în parteneriat cu autorităţile elene. Ahmed Abdel, vicepresedintele EgyptAir, a declarat pentru CNN că din interiorul avionului nu s-a efectuat niciun apel de urgenţă, informează The Guardian. Căpitanul zborului avea peste 6.000 de ore de zbor, dintre care 2.000 erau pe un Airbus 320.

BBC reaminteşte că în luna martie, un avion al aceleiaşi companii a fost deturnat spre Cipru. Atacatorul s-a predat atunci şi toţi pasagerii au fost eliberaţi la decolare. În 1999, o cursă a aceleiaşi companii s-a prăbuşit deasupra New England. 217 persoane şi-au pierdut atunci viaţa.