Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvaţi Copiii: Maternităţile nu au paturi şi personal. Aparatura e din al Doilea Război Mondial

salvati.jpg

Foto: Salvati Copiii
Foto: Salvati Copiii

Peste jumătate dintre maternităţile româneşti nu pot face ecografii sau analize vitale în timpul nopţii. Toate unităţile medicale de acest timp au un deficit de personal, iar în majoritatea dintre ele numărul de paturi pentru copii şi părinţi mai mic decât prevede legea. Pe lângă personalul insuficient şi subdimensionare, cele mai multe maternităţi au o dotare învechită şi ineficientă. 

Concluziile cercetării făcute de organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Sănătţii sunt alarmante şi în acelaţi timp explică de ce România are una din cele mai mari mortalităţi infantile din Uniunea Europeană. Despre implicaţiile acestei situaţii, vorbeşte la RFI  Adina Clapă, coordonator de programe pentru reducerea mortalităţii infantile la Salvaţi Copiii

Adina Clapa: Niciuna dintre maternitățile chestionate, indiferent de nivel, unu, doi sau trei, nu atingea procentul optim de personal de asistență medicală, de medici neonatologi și de obstretică. În unele cazuri erau mai puțin de cinci medici pe unitate.

Reporter: Spuneți în concluziile studiului că numărul mediu de paturi pentru obstretică, ATI și terapie intensivă, la unitățile de nivel unu, este sub minimul stabilit prin ordin de minister încă din 2002. Practic spuneți că nu este respectată o lege.

A.C: Într-adevăr, analiza spune că media numărului de paturi este subunitară cam la fiecare nivel. Ordinul Ministerului Sănătății prevede un număr de minim 25 pentru nivelul unu. Media noastră a fost de cinci paturi. Pentru nivelul doi și trei, sunt prevăzute 43, respectiv 90 de paturi, dar în fiecare situație, numărul a fost subunitar.

Rep: Dacă ne gândim la consecințe, personalul insuficient combinat cu numărul insuficient de paturi, ce înseamă pentru copii și părinți?

A.C: Este clar că nu pot fi tratate toate cazurile. Cel puțin în cazul copiilor născuți prematur, au venit mereu reclamații din partea spitalelor și situații în care nu mai pot primi copii prin transfer sau chiar copii care se nasc în acel spital pentru că nu au suficiente paturi nici pentru mame, nici pentru copii și nici incubatoare.

Rep: Acest lucru înseamnă că ajung să fie transferați, reapartizați spre alte spitale?

A.C: Da, transferați către alte spitale, dar și refuzați. Situația se cam repetă. De foarte puține ori au locuri vacante.

Rep: O altă chestiune pe care o punctați în acest studiu este continuitatea și calitatea serviciilor. Care sunt lipsurile?

A.C: Lipsurile țin mai ales de analizele de laborator. În multe cazuri, mai ales în maternitățile de nivel unu, în zilele de sărbătoare și noapte, nu puteau fi efectuate aceste analize sau lipseau ecografe. În cazul femeilor gravide, o ecografie este esențială, mai ales în pragul nașterii.

Rep: Până acum aţi punctat personal insuficient, paturi insuficiente, lipsa continuității noaptea și în zilele de sărbătoare. Ce se întâmplă cu echipamentul?

“Se impune un program naţional de dotare a maternităţilor”

A.C: Aici este poate cea mai gravă situație. Am întâlnit multe cazuri în care echipamentele aveau o vechime chiar de 50 de ani, unele chiar din al doilea război mondial. Mergând prin maternități am văzut tot felul de situații. În aceste condiții, medicii și echipele medicale, oricât de bine pregătiți ar fi, nu își pot organiza activitatea cu succes, iar serviciile medicale pe care le oferă nu sunt la standarde optime, nici pentru mame, nici pentru bebeluși.

Rep: Putem vedea o legătură între toate aceste aspecte, lipsuri și rata mortalității infantile în România, care este foarte ridicată?

A.C: Cu siguranță da. Salvați copiii a intervenit încă din 2010 pentru reducerea mortalității infantile. Principala cauză este prematuritatea. Copiii vin pe lume fragili, orice fir de praf le poate fi fatal. Echipamentele medicale din maternități, incubatoarele, ventilatoarele sunt esențiale pentru viața lor. Atât timp cât sunt foarte vechi, sau nu există deloc, șansele de supraviețuire sunt minime.

Rep: În final, care sunt propunerile? Studiul s-a încheiat cu o serie de recomandări.

A.C: În primul rând, elaborarea și implementarea unui plan de retenție a personalului medical, atât medici, cât și personal auxiliar, asistente, moaște. Apoi, dezvoltarea unui program național de dotare a maternităților. Știm că Ministeul Sănătății are în vedere un astfel de program, la care se lucrează. Începând din acest an, secțiile de terapie intensivă pentru nou născuți și îngrijirea copiilor prematuri a devenit o prioritate și pentru Ministerul Sănătății.  

 
ASCULTĂ: Adina Clapa, intervievată de Ioana Haşu