Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă de vreme rea. 35 de județe și Capitala, lovite de furtuni

vijelii_in_aproape_toata_tara.jpg

Alertă de vreme rea. 35 de județe și Capitala, lovite de furtuni

Schimbare majoră, şi bruscă, a vremii în următoarele ore, avertizează meteorologii. Sunt anunțate furtuni, grindină şi ploi torenţiale în cea mai mare parte a țării.

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o atenționare Cod Galben de vreme instabilă și ploi însemnate cantitativ, valabilă de marți după-amiază și până miercuri seară. Vor fi afectate 35 de județe, dar și Bucureștiul.

În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul și estul Munteniei, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși local 20 — 25 l/mp. În Carpații Orientali, precipitațiile pot ajunge și până 70 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va instala și în Capitală începând din a doua parte a zilei de marți, 24 mai, și la începutul nopții de marți spre miercuri.

Pentru luna iunie 2016, Administrația Națională de Meteorologie  a anunţat  temperaturi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade), în vreme ce în Muntenia şi Dobrogea vor fi iar valori termice medii mai ridicate (de până la 22 de grade Celsius).

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în iunie, va ploua puțin în regiunile sudice, estice şi, local, în cele vestice. Cel mai mult va ploua în Muntenia, Banat, Transilvania, Crişana şi Moldova, vorbim de cantități peste 100 l/mp.