Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CASMB: Răniții din Colectiv care nu erau asigurați nu vor fi trași la răspundere. Responsabilitatea e deocamdată la spitale

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a respins de la decontare  cheltuielile de spitalizare pentru 29 de răniți în clubul Colectiv, motivul principal fiind că pacienţii nu erau asiguraţi. S-a ajuns astfel în situația în care spitalele nu pot deconta de la stat cheltuielile pentru tratarea acestor răniţi. Este vorba despre sume de ordinul milioanelor de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a respins de la plată aproape 30 de fişe medicale ale răniţilor din Colectiv, motivul principal fiind că pacienţii nu erau asiguraţi şi, deci, nu aveau card de sănătate, astfel că spitalele se află în situaţia de a plăti tratamentele acestor răniţi, internaţi în urgenţă de cod roşu, au povestit, pentru News.ro, mai mulţi manageri de unităţi sanitare.

La Spitalului Elias din Capitală au fost invalidate nouă dintre cazurile tratate, pentru care costurile au fost de peste 1,2 milioane de lei.

La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, costurile pentru tratarea a 10 dintre pacienţii internaţi după incendiul din club sunt invalidate, suma ridicându-se la 430.000 de lei.

O situaţie similară este şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde pentru şapte dintre cele 22 de persoane internate au fost invalidate fişele. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon, care a consemnat două invalidări.

Cine va plăti?

Preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, spune că orice pacient neasigurat are dreptul la tratament de urgenţă medico-chirurgical până când viaţa nu îi mai este pusă în pericol.

Preşedintele-director general al CASMB, Lucian Vasile Bara, a venit cu precizări suplimentare: se caută soluții legale de decontare a serviciilor medicale pentru fiecare caz în parte. Pacienţii nu vor avea de suferit niciun fel de consecinţe.

Iar preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu vine cu următoarea propunere: dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti nu vor găsi o soluţie, să-l pună pe fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu să plătească, întrucât acesta declara că totul este rezolvat şi asigurat gratuit.

CASMB dă asigurări că pacienții nu vor fi nevoiți să plătească

Cristina Călinoiu, purtătoarea de cuvânt a CASMB, spune că se lucrează la o soluție, deși recunoaște că, din punct de vedere legal, spitalele nu își pot primi banii cheltuiți pe tratarea pacienților neasigurați.

Pe de altă parte, reprezentanta CASMB subliniază că victimele din Colectiv sau familiile lor nu vor fi puse să plătească.

ASCULTĂ - Cristina Călinoiu, purtătoarea de cuvânt a CASMB: