Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța se confruntă cu a 8-a zi de grevă în sectorul industrial

16 din cele 19 centrale nucleare din Franța sunt în grevă. Traficul aerian și feroviar este și el îngreunat.

Unul dintre cele mai mari sindicate din Franţa, CGT, aflat la originea protestelor din ultimele zile, a făcut apel la o grevă de 24 de ore în toate cele 19 centrale nucleare din Franţa.

16 dintre ele au urmat apelul si au intrat de aseară într-o grevă de 24 de ore. Potrivit Reuters, cantitatea de energie nucleară produsă de centralele franceze a fost redusă cu cel puţin 4 gigawaţi în urma grevei.

In ultima saptamana, muncitorii condusi de CGT au blocat rafinariile de petrol din intreaga tara, in cadrul protestelor contra reformei planificate a Legii muncii care au provocat deficite mari de combustibil in mari parti din tara, aminteste Reuters, citata de Agerpres.

Protestul sindicaliștilor din sectorul nuclear se adaugă celor din rafinării şi depozite de carburant, care au obligat guvernul francez să apeleze la rezervele naţionale de combustibili. Confruntarea dintre un mare sindicat francez, apropiat Partidului Comunist, şi guvernul socialist are la origini o reformă a muncii. Sindicatul e nemulţumit că guvernul şi-a asumat răspunderea pentru ea, ca să evite un vot în Adunarea Natională, şi cere retragerea legii.

La toate acestea se adaugă protestele din transporturi, care riscă să se prelungească până după începerea Campionatului European de Fotbal, peste trei săptămâni.