Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consecințele dezastrului din Sănătate: Jumătate din cei care mor în spitale ar putea fi salvați

În România, jumătate din oamenii care mor în spitale ar putea fi salvați, dacă sistemului medical ar respecta standardele europene. Un raport al Eurostat arată că, în 2013, aproximativ jumatate dintre romanii care au murit în spitale la vârste de sub 75 de ani puteau fi salvati. Atât medicii cât și pacienții explică statistica alarmantă prin ineficiența sistemului medical care nu dă importanță prevenției bolilor, dar și prin lipsa educației sanitare a pacientului.

Aproape jumătate din decesele care au avut loc în spitalele românești, în anul 2013, ar fi putut fi evitate având în vedere evoluția tehnologică și cunoștințele medicale actuale, arată raportul Eurostat. Datele ne plasează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește eficiența sistemului de sănătate și capacitatea acestuia de a salva vieți.

Concret, din 54.827 de decese care au avut loc în spitalele din România în 2013, peste 27.400 de persoane, adică 49,4%, nu ar fi trebuit să moară. Cauzele principale sunt atacurile de cord, atacurile cerebrale, diferite tipuri cancer, boli hipertensive și – poate surprinzător – pneumonia.

De ce jumătate din cei care mor în spitalele din România mor cu zile? ”Cauzele principale ale acestei statistici morbide țin atât de precaritatea sistemului medical, cât și de lipsa prevenției și a educației sanitare, stresul ridicat, alimentația proastă și lipsa mișcării”, explică, la RFI, expertul Societății Academice din România (SAR) Sorin Paveliu:

”România are un sistem sanitar foarte neperformant și rămas în urmă față de UE și Europa în general. Pe de altă parte, la durata de viață a unui individ contribuie foarte mulți factori: stresul – suntem un popor foarte stresat, la fel ca multe din statele care aparțin fostului ”lagăr sovietic” -, suntem un popor cu o alimentație tradițional nerațională, facem foarte puțină mișcare. În plus, nu dăm atenției prevenției, depistării precoce a unor afecțiuni, precum cancerul de pildă”.

Ce este de făcut? Medicul Sorin Paveliu crede că, în primul rând, trebuie schimbat rolul Ministerului Sănătății, care ”pune o foarte, foarte firavă pondere pe cheltuielile de prevenție. Ministerul Sănătății face foarte puțină educație pentru sănătate”. Expertul SAR amintește de asemenea și de infecțiile nosocomiale din spitalele românești, care omoară foarte mulți pacienți care, în condiții de igenă corespunzătoare, ar supraviețui.

ASCULTĂ - expertul Societății Academice din România (SAR), medicul Sorin Paveliu:Despre infecțiile nosocomiale vorbește și președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Vasile Barbu confirmă, într-o intervenție la RFI, afirmațiile medicului Sorin Paveliu privind cauzele statisticii alarmante a morților premature în spitale, dar adaugă și alte neajunsuri ale sistemului medical, care se concretizează prin zeci de mii de oameni care mor anual cu zile:

”Avem mortalitate foarte mare post-chirurgicală din cauza infecțiilor nosocomiale în blocul operator și în cel pre-operator. De multe ori, pacientul moarte la Terapie intensivă. În plus, mijloacele terapeutice sunt reduse: în România, ne tratăm cu medicamente vechi de 9 ani. (…) Întârzierea intervențiilor în situații critice este un alt factor. În cazul atacurilor accidentelor vasculare, dacă nu se intervine în primele două ore, care se numesc ”ore de aur”, pacientul riscă să moară sau să ajungă invalid. Pe de altă parte, unitățile de primiri urgențe din România sunt foarte aglomerate cu cazuri diverse. Trierea se face cu foarte mare dificultate, astfel încât sunt timpi foarte mari de așteptare, iar pacientul este preluat târziu”, afirmă reprezentantul pacienților.

ASCULTĂ -  Președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu:Până să eliminăm aceste neajunsuri și să avem sistemul medical la care visăm, rămânem cu statistica: stăm cel mai rău la capitolul morții premature în spitale dintre toate statele UE. Nu suntem, însă, singurii care se confruntă cu această statistică dezastruoasă: aproape la fel de prost ca noi stau Letonia, cu 48,5% persoane decedate prematur în spitale, Lituania (45,4%) și Slovacia (44,6%). Țara cu cele mai puține cazuri de decese care puteau fi evitate este Franța (23,8%), urmată de Danemarca (27,1%), Belgia (27,5%) şi Olanda (29,1%). Media europeană este de 33,7%.