Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri eşuate în educaţie. Marş de protest de Ziua Copilului

negocieri_esuate_educatie_mars_protest_ziua_copilului.jpeg

Negocieri eşuate la Palatul Victoria între profesori şi Guvern
Negocieri eşuate la Palatul Victoria între profesori şi Guvern

Negocierile dintre sindicaliştii din educaţie şi Guvern au eşuat. Executivul a propus o majorare a salariilor de 5% de la 1 august anul acesta, în timp ce profesorii ceruseră zece procente, fie într-o singură tranşă, fie în două etape.

Marşul de pe 1 iunie va avea loc, aşa cum a fost stabilit iniţial, declară la RFI Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Nu este vorba de grevă, este vorba de un marş, care va începe în Piaţa Victoriei şi se va finaliza la Palatul Cotroceni, pentru că noi ne adresăm celor două instituţii responsabile de soarta sistemului de învăţământ. Noi sperăm în rolul de mediator al preşedintelui României. Domnia sa are şi acel program foarte interesant, "România educată". Or în condiţiile în care alocările bugetare nu sunt corespunzătoare, în condiţiile în care resursa umană nu este motivată corespunzător, cu greu ne putem gândi la un sistem care să fie cu adevărat performant", spune liderul sindical.

Întrebat cum priveşte avertismentele FMI şi Comisiei Europene către Guvern privind ţinta de deficit bugetar, Marius Nistor a răspuns: "Fondul Monetar Intenaţional îşi permite să traseze directive, dar efectiv condamnă la subdezvoltare toate ţările care beneficiază, între ghilimele, de atenţia lor. Îmi aduc aminte de reprezentanţi ai FMI-ului care-şi rupeau pingelele la dansuri prin România, în timp ce ni se recomanda tăierea salariilor şi creşterea taxelor, dacă se poate, la cote inimaginabile".