Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


77 de medici oncologi, urmăriți penal. Vacanțe în India, pentru prescriere de medicamente scumpe

77 de medici oncologi din Bucuresti si alte 7 judete sunt urmariti penal de DNA pentru luare de mita de la o firma care importa si distribuie produse farmaceutice. In total, in acest dosar sunt urmariti penal 82 de suspecti.

Ancheta procurorilor vizeaza perioada 2012-2015. Pe scurt este vorba de intelegeri ilegale ale medicilor oncologi cu distribuitorii de medicamente.

In martie 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru doctori. Compania urma sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile acestora. 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei) a achitat compania unei societăţi de turism. Vacanta, spun achetatorii, avea rolul de a-i stimuli pe medici sa prescrie sau sa recomande medicamentele distribuite de societatea respectivă. Procurorii mai spun ca medicii participanți la excursie au efectuat doar formalitățile necesare care să ateste prezența lor la congres, fără a fi interesați în realitate de aspectul profesional al deplasarii.

Scandalul a izbucnit anul trecut, cand a iesit la iveala faptul ca zeci de medici oncologi din toată țara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste "sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer.

Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi declara saptamana trecuta ca procurorii anticoruptie au în lucru mai multe anchete privind achizițiile publice din sistemul medical.

Un sondaj IMAS arata ca un milion de români sunt sau au fost diagnosticați cu cancer. Potrivit studiului, aproape 70% din cei chestionati spun că statul român nu contribuie in mod corespunzator la asigurarea tratamentului pentru pacientii oncologici.