Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesori, părinți și copii vor protesta în stradă pe 1 iunie

Sindicalistii din educatie protestează, miercuri, după ce negocierile privind salarizarea au eşuat. Propunerea Guvernului a fost pentru o corecție de 5% în grila de salarizare, ceea ce ar însemna creșteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

Sindicaliștii din învățământ au propus o creștere salarială de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 și de încă 5% de la 1 ianuarie anul viitor. Propunearea Guvernului a fost pentru o corecție de doar 5%, varianta pe care angajatii nu au agreat-o.

Potrivit unui document obtinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă referitoare la corecţiile salariile din sectorul bugetar, prevede ca salariul unui profesor grad I s-ar majora cu 207 lei iar cel al unui învăţător grad I cu 154 lei. Cea mai mica crestere operata in sistem ar fi de 80 de lei. In total, de aceste majorari ar beneficia 50.000 de cadre didactice, deci nici macar un sfert din total.

Asa ca, miercuri, va avea loc un marș de protest al cadrelor didactice, la care se vor alătura elevi și părinți.

Sindicaliștii susțin, însă, că acțiunile de protest ar putea fi suspendate dacă Guvernul găsește o soluție acceptabilă. Daca aceasta nu va fi gasita, profesorii ameninta cu boicotarea examenelor.