Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum funcţionează platforma "vot corect", pentru alegerile din 5 iunie?

Alegătorii care vor să sesizeze eventuale nereguli la scrutinul de duminică o pot face pe platforma "vot corect". E vorba de un site lansat de Expert Forum şi Funky Citizens (www.expertforum.ro/votcorect), unde oamenii pot obţine de asemenea informaţii legate de procedura de votare. Cele două organizaţii au lansat şi o linie telefonică specială: 0800.080.200.

La ce serveşte platforma "vot corect"? Septimius Pârvu, manager de proiect la Expert Forum spune la RFI că platforma a pornit de la două idei: "Una ar fi experienţa din 2014, când foarte multă lume s-a lovit de întrebări legate de procedurile administrative, legate de blocajele din timpul zilei alegerilor şi atunci am zis să pornim o secţiune unde pur şi simplu explicăm regulile de vot, să punem cele mai frecvente întrebări şi pur şi simplu oferim nişte instrumente cetăţenilor, pentru a se apăra în momentul în care au loc abuzuri. Mai mult decât atât, o să avem şi un Call Center, prin care cetăţenii pot intra în contact cu noi şi le vom oferi toată asistenţa de care au nevoie, pornind de la întrebări legate de ziua votului, până la posibile fraude".

"Încercăm în primul rând să-i ajutăm să raporteze ei, iar apoi în momentul în care sunt nişte chestiuni mai delicate, încercăm să le oferim ajutor, pentru a merge mai departe la autorităţile competente", explică Septimius Pârvu.

"Din păcate, legea electorală pentru locale este destul de neclară. Sunt foarte multe proceduri pe care nici noi nu ni le explicăm şi nici Biroul Electoral nu le-a explicat până în acest moment cum trebuie. Până duminică încercăm să avem aceste lucruri clare. De exemplu, care este termenul pentru depunerea cererilor pentru urna mobilă. În nici o decizie nu scrie care este acest termen şi foarte multă întreabă", spune expertul.