Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO+FOTO)R.Moldova: Patru persoane au murit în urma prăbușirii elicopterului SMURD

(ÎN ACTUALIZARE) Un elicopter SMURD din România s-a prăbușit, joi, în satul Haragâș, raionul Cantemir din Republica Moldova. În urma accidentului toți cei patru membri ai echipajului au decedat, potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din R.Moldova.

ACTUALIZARE 10:

Peste 40 salvatori, pompieri și paramedici sunt încă prezenți la locul incidentului, pentru monitorizarea situației. Mai mult, salvatorii vor asigura cu corturi și surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la fața locului pentru identificarea celor patru persoane. Mai mult, Serviciul Situații Excepționale ține legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru un schimb continuu de informații despre acest caz.

Sursa: youtube.com

ACTUALIZARE 9:

Premierul moldovean, Pavel Filip convoacă o ședință de urgență la Guvern privind accidentul aviatic din Cantemir. La sedinta vor participa șefii instituțiilor implicate în investigarea cauzelor şi stabilirea circumstanţelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir. Ședința va avea loc, joi, ora 22:00, la sediul Guvernului.

ACTUALIZARE 8:

Zeci de tineri vor veni vineri, 3 iunie, ora 11.00 cu flori la Ambasada României din Chișinău (str. București 66/1) și vor aprinde lumânări pentru cei ce și-au pierdut viața în tragicul accident aviatic a elicopterului SMURD de azi după-amiază din Cantemir. „Suntem cu sufletul alături de frații noștri de peste Prut, iar tragedia lor este și tragedia noastră. Eroii nu mor niciodată, iar acești oameni și-au pierdut viața pentru a salva alte vieți. Transmitem condoleanțe familiilor celor decedați”, a precizat Vlad Bilețchi, președintele Asociatiei Obstesti „Onoare, Demnitate și Patrie”.

ACTUALIZARE 7:

Un medic şi un asistent, ambii angajaţi ai Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, se numără printre cele patru persoane decedate în accidentul aviatic din Republica Moldova, a confirmat pentru corespondentul Mediafax directorul unităţii sanitare, Ioan Bârliba.

ACTUALIZARE 6:

Dacian Cioloş precizează că, imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, i-a cerut ministrului de Interne Petre Tobă formarea unei celule de criză la MAI şi a vorbit cu omologul său moldovean, Pavel Filip, care l-a asigurat de tot sprijinul în desfăşurarea unei anchetei comune.

ACTUALIZARE 5:

Raed Arafat a transmis, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, condoleanțe familiilor victimelor:

„Condoleanţele familiilor şi prietenilor colegilor noştri pe care am pierdut astăzi în tragicul accident cu elicopterul SMURD prăbuşit în republica Moldova! În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri şi ne întrebăm oare ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime şi rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi în misiuni de salvare. Nu avem de unde să ştim când astfel de tragedii urmează să se întâmplă altfel poate am fi făcut totul să le prevenim”, a spus Raed Arafat în postarea pe contul de Facebook.

ACTUALIZARE 4:

Procuratura Generală s-a autosesizat în urma accidentului aviatic de joi cu implicarea elicopterului SMURD și a declanșat urmărirea penală în baza art. 263 alin. (2) Cod penal ”Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave”. Procuratura anunță că reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României urmează să ajungă la Chișinău să investigheze acest caz.

Și procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD, au declarat pentru Mediafax, surse judiciare.

ACTUALIZARE 3:

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, elicopterul SMURD s-a prăbușit la o distanță de 100 metri de pădurea din apropierea satului Haragâș, raionul Cantemir. La locul tragediei, în apropiere de rămășițele elicopterului, au fost găsite cadavrele celor patru membri ai echipajului, pilotul, copilotul, medicul și asistentul. Elicopterul SMURD a dispărut de pe radarele de monitorizare, joi, la ora 14.13 minute. Aparatul de zbor se îndrepta spre Cahul, în sudul țării, unde urma să preia un pacient și să-l transporte la Chișinău, pentru a fi internat în spital.

ACTUALIZARE 2: 

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își exprimă regretul profund în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD, în satul Haragîș, raionul Cantemir."Îmi exprim profunda compasiune și transmit condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viața, încercând să salveze o altă viață. Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de alta a Prutului și pentru mine personal.”

ACTUALIZARE 1:

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir. În cadrul unei discuţii telefonice cu premierul României, Dacian Cioloş, Pavel Filip a exprimat condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor accidentului aviatic si l-a asigurat pe omologul său român de tot sprijinul din partea autorităţilor Republicii Moldova pentru realizarea acţiunilor ce se impun în asemenea cazuri.

...................................................

Elicopterul SMURD a dispărut de pe radarele de monitorizare la ora 14.13 minute, iar ulterior mai multe echipaje de salvatori ale Departamentului Situații Excepționale din Cahul și Cantemir s-au deplasat la locul tragediei, scrie agenția moldpres. În elicopter se aflau pilotul, copilotul, medic si paramedic SMURD.”Patru persoane au murit. Una dintre ele a fost scoasă din elicopter înainte de bubuituri, iar altele trei au ars, aflându-se în partea din față a elicopterului",a declarat pentru ProTv Chișinău primarul satului Haragâș, Iurie Bălănuță, care a mers la locul accidentului.

Elicopterul SMURD se îndrepta spre Cahul, în sudul țării, unde urma să preia un pacient și să-l transporte la Chișinău, pentru a fi internat în spital.

Potrivit serviciului Protectiei Civile și Situatiilor Excepționale, în dimineața zilei de joi, elicopterul SMURD care s-a prăbusit la Cantemir, a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.​