Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senatorii deschid calea fumătorilor în spaţii publice interioare special amenajate

smoking.jpg

Image source: 
REUTERS

Legea antifumat a fost modificată marţi de senatori, care au redefinit spaţiul public închis şi au dat liber la fumatul în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional

Senatorii au adoptat, cu 76 voturi "pentru", două "împotrivă" și patru abțineri, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Cu această ocazie ei au adus şi amendamente care se referă la definirea spațiului închis în care nu se poate fuma și la posibilitatea de a se fuma în spații separate, inscripționate special.

Conform acestor amendamente, spațiul închis va fi definit ca orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.

Alte amendamente prevăd că fumatul este permis în spații separate, complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop. De asemenea, vor fi exceptate de la interzicerea fumatului, pe lângă celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță, și spațiile special amenajate destinate exclusiv pacienților din spitalele de psihiatrie.

Legea 15/2016 care interzice fumatul în spații închise a intrat în vigoare în 17 martie. Dacă şi deputaţii aprobă amendamentele senatoriale, situaţia se va schimba din nou pentru fumători, care vor putea fuma în spaţii publice închise dacă sunt special amenajate pentru ei.