Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANOSR: Studenţii cer mecanisme de depistare şi sancţionare a plagiatelor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România cere înfiinţarea unei platforme online pe care să fie publicate tezele de doctorat şi parcursul academic al fiecărui cercetător. Studenţii acuză că nici Ministerul Educaţiei şi nici universităţile nu au luat măsuri după scandalurile de plagiat prezentate de presă şi cer mecanisme de prevenţie şi sancţionare a furtului intelectual. 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) transmite marţi, printr-un comunicat de presă, că este nemulţumită de modul în care Parlamentul României şi mai multe universităţi din ţară tratează problema plagiatelor, în special cele din studiile doctorale. Alianţa noteză că se confruntă cu “lipsă de reacţii şi măsuri ferme din partea majorităţii universităţilor, după dezvăluirea numeroaselor cazuri de teze de doctorat plagiate şi după publicarea listelor cu numeroşi universitari care au girat aşa-zise "lucrări ştiinţifice" realizate în penitenciare”. Cei de la ANOSR vorbesc şi despre o încercare a Parlamentului României de a „goli de conținut Ordonanța de Urgență nr. 4/2016 a Guvernului României și de a elimina orice mecanism real de control în domeniul lucrărilor suspecte de plagiat”.

ANOSR mai solicită introducerea unor cursuri obligatorii despre normele cercetării şi scrierii academice încă din anul I de facultate, la toate specializările spune la RFI Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei studenţilor.

Ascultă: Vlad Cherecheş, intervievat de Ioana Haşu