Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Am luptat pentru o țară independentă și suverană, iar acum cei de la putere își bat joc de noi” (Reportaj AUDIO)

valeria.jpg

Refugiați și veterani ai războiului din Transnistria au ieșit în stradă, la Chişinău, miercuri, 8 iunie
Sursa imaginii: 
Valeria Viţu

La Chișinău, câteva zeci de refugiați și veterani ai războiului din Transnistria au ieșit miercuri în stradă, fiind indignați că autoritățile centrale, dar și locale continuă să-i ignore și nu iau măsuri pentru a le soluționa problemele legate de privatizarea gratuită a locuințelor, dar și majorarea pensiilor. Mișcarea Refugiaților Transnistreni anunță și pentru joi un miting, în fața Guvernului. Tot astăzi, reprezentanții refugiaților vor merge la o ședință unde vor participa și responsabili din cadrul Guvernului, care acum câteva luni le-au promis că problemele refugiaților vor fi soluționate.

Ce am câștigat noi că am luptat, le-am făcut celor de la guvernare fotolii, le-am făcut palate și acum îmi pare rău. Sunt nevoită să ies să protestez, să am dreptul să privatizez locuința mea, să știu că am ungherașul meu”, ne spune Tamara Tontulescu, văduvă de război. La scurt timp, după izbucnirea conflictului armat de pe Nistru din 1992, femeia  a venit la Chișinău. Marea îngrijorare a Tamarei Tontulescu este că până astăzi nu poate să-și privatizeze gratuit locuința, iar într-o bună zi ar putea ajunge în stradă, împreună cu fiica și nepoțelul ei.”Atât cât sunt în viață, aș vrea să obținem dreptul asupra acestui apartament. La Dubăsari, în stânga Nistrului nu am casă, copii mei nu au unde se întoarce. Acum, în orice moment pot să ne dea afară”.

Văduva de război susține că deși refugiații transnistreni au obținut câștig de cauză în instanțele naționale, dar și la CEDO, autoritățile de la Chișinău nu țin cont de acest lucru.”Cei de la guvernare tot ne acuză că ar sta cineva în spatele protestelor noastre. Dar cine ar putea sta, dacă eu ies în stradă să-mi apăr drepturile?La Dubăsari când eram, spuneau că stau românii în spatele nostru și ne agită. Noi vrem să soluționăm problemele noastre. Și unde am ajuns? Acolo am umblat în frică și am făcut crize de nervi și aici la fel”.

Am întrebat-o pe Tamara Tontulescu care sunt și alte probleme ale refugiaților transnistreni, aflați la Chișinău.”Situația financiară lasă de dorit, nu pot să-și permită să achite facturile pentru serviciile comunale, medicamentele sunt scumpe. De asta și toți se revoltă acum”.

La mitingul din fața Executivului l-am zărit și pe Vitalie Peciun, care ținea în mâini drapelul Uniunii Europene. A luptat acum 24 de ani pentru o țară independentă, spune bărbatul, iar acum regretă că celor de la conducere nu le pasă de refugiații veniți din stânga Nistrului.”A început războiul, am luptat, înapoi în Transnistria nu am putut să mă întorc, casa mi-a rămas acolo, iar acum actuala guvernare ne impune să ne cumpărăm noi apartamente. Suntem o mână de oameni care am luptat, umblăm prin judecăți, chiar este atât de greu să ne permită să privatizăm casele pe care le avem. Este o dezordine totală. Guvernarea nu vrea să soluționeze problemele noastre. Am luptat pentru o țară independentă și suverană, dar acum cei de la putere își bat joc”.

Președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatol Bâzgu ne-a spus că joi, la ora 14.00, un grup de protestatari va merge să discute cu reprezentanții Guvernului. Refugiații sunt gata să declare și greva foamei, dacă autoritățile nu vor da curs revendicărilor lor, ne spune Anatol Bâzgu.”Avem deciziile Curții Supreme de Justiție, dar și ale CEDO. Autoritățile ar trebui să execute aceste acte normative. Dacă cei de la guvernare nu vor lua măsuri, nici de această dată, noi vom întreprinde acțiuni să ne audă toată țara. Nu mai putem tolera această situație”.

Mulți refugiați au fost nevoiți să umble ani buni prin instanță pentru a obține un spațiu locativ, afirmă președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni. Iar după ce le-au obținut, nu pot să le privatizeze. Refugiații dețin apartamente în două blocuri din sectorul Ciocana al capitalei, construite din fondurile acordate de BERD. Consiliul Municipal Chişinău a decis că locuințele vor putea fi privatizate doar după ce conducerea R.Moldova va restitui creditul în valoare de 3,2 milioane de euro. Ulterior, refugiaţii şi veteranii au contestat decizia în instanțele de judecată din țară, obținând câștig de cauză.

Potrivit statisticilor, în R.Moldova locuiesc peste 100 familii de refugiați, veniți pe malul drept al Nistrului, în urma conflictului izbucnit în 1992.

 
Ascultă reportajul realizat de Valeria Viţu