Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul răspunde dur atacului de la Tel Aviv

benjamin_netanyahu.jpg

Image source: 
wikipedia.org

Israelul a suspendat joi permisele de acces a peste 80 de mii de palestinieni pentru Ramadan, la o zi după atacul armat de la Tel Aviv. Cel puţin patru persoane au fost ucise în zona comercială a oraşului, după ce doi atacatori au deschis focul. 

"Toate permisele de acces eliberate cu ocazia Ramandanului, în special cele destinate vizitelor familiale (pentru palestinieni) din Cisiordania  sunt suspendate "  - transmite instituţia care se ocupă de activităţile israeliene în teritoriile palestiniene, citată de presa internaţională.

Este vorba de 83 de mii de premise blocate – un răspuns dur al Israelului la atacul comis de doi bărbaţi din Yatta, un sat Palestinian din apropiere de Hebron.

Gruparea islamistă Hamas a lăudat atacul, pe care l-a numit eroic , cu toate că nu l-a revendicat. Oficialii israelieni, în frunte cu premierul Benjamin Netanyahu au vorbit de un răspuns decisiv dat teroriştilor:

"Este o  crimă sălbatică comisă de terorişti în inima Tel Avivului. Sunt teorişti care nu dau doi bani pe viaţă şi sunt gata să ucidă oameni nevinovaţi. Vom lua măsurile necesare pentru a-i ataca pe cei care ne atacă şi pentru a-i proteja pe cei nevinovaţi"... a spus Netanyahu. 

Este ultimul atac dintr-un şir de violenţe, comise de ambele părţi. Sunt temeri că tensiunea ar putea escalada, mai ales că un membru al guvernului a vorbit de intenţia de a ocupa mai mult de jumătate din Cisiordania şi de a evacua mii de palestinieni din regiune. Ideea unui stat Palestina trebuie uitată, a spus ministrul respectiv, citat de Washington Post.

Doi palestinieni au deschis ieri focul în zona Sarona, centrul comercial al Tel Avivului, înţesat de magazine, cafenele şi baruri. Patru persoane au fost ucise şi cel puţin zece rănite.