Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport ActiveWatch: La TVR e metastază instituțională

Politizarea Televiziunii Publice (nu atât editorială, ci prin mecanisme de control instituțional) și rezistența mediului politic în a schimba legea de funcționare sunt, în opinia salariaților de la TVR, cauzele principale care au dus la dezastul actual.

O arată un raport făcut de organizația neguvernamentală ActiveWatch:

De ce și cum se clatină TVR. Mărturii din interiorul Televiziunii Publice - este raportul elaborat pe baza a 37 de interviuri  (cu actuali salariați, foști președinți directori generali sau voci independenteși membri CNA). Concluzia: La TVR  e metastază instituțională.  O spune, pentru RFI, Răzvan Martin, coordonator de proiecte ActiveWatch:

 

Răzvan Martin: Din păcate, de-a lungul anilor, destui de puțin oameni din interiorul televiziunii publice au avut curaj să iasă public și să vorbească despre problemele din instituție.

Reporter: Poate este și aceasta o cauză pentru situația instituției de acum?

R.M: Poate fi și aceasta. Punctăm în raport această lehamite a salariaților în raport cu gravitatea problemelor de acolo. M-aș fi așteptat sau mi-aș fi dorit o reacție mult mai puternică din partea salariaților de-a lungul anilor, din pricina problemelor interne, care s-au acutizat, cronicizat, iar acum suntem într-o metastază instituțională.

Rep: Cum văd cei cu care ați stat de vorbă, problemele financiare ale TVR, în primul rând? Care sunt cauzele care au creat această situație, în opinia lor?

R.M: Oarecum surprinzător, ei identifică cauzele problemelor financiare în interiorul instituției. Nu toți dau vina pe nivelul foarte scăzut al taxei tv, așa cum m-aș fi așteptat. Mulți vorbesc despre cauze interne TVR.

Rep: Căpușare?

R.M: Nu numai căpușare. Vorbesc și despre o alocare defectuoasă a resurselor, despre departamente care sunt supradimensionate, iar unele subdimensionate, despre nepotism, despre o schemă de personal supraîncărcată. Atunci când am făcut majoritatea interviurilor, am prins perioada restructurărilor. Aproape toți au fost de acord că acel proces era necesar. Erau discuții despre felul în care a fost făcută restructurarea în 2002 – 2003, dar necesitatea ei nu prea a fost pusă la îndoială de niciun salariat cu care am discutat.

Rep: Al doilea palier, nu mai puțin important, este cel editorial. În ce măsură TVR își face treaba de serviciu public?

R.M: Surprinzător, există mai multă libertate editorială în interiorul instituției, decât ne-am aștepta. Mulți salariați, mai ales jurnaliștii de la știri, ne spun că ai atâta libertate câtă vrei să îți iei în televiziunea publică și că există mecanisme care te protejează ca jurnalist. Apoi referitor la misiunea publică, este important de discutat despre aceasta pentru că ne lovim din nou de problemele financiare. Cu greu își mai îndeplinește TVR misiunea publică, având aceste dificultăți care o împiedică să realizeze anumite tipuri de emisiuni specifice serviciului public de televiziune. Acum au pierdut inclusiv transmiterea Campionatului European de Fotbal. Există riscul să se piardă și Jocurile Olimpice. S-a închis TVR Cultural acum patru ani. Au fost situații grave sau evenimente importante pe care televiziunea publică nu a reușit să le acopere la știri. Un exemplu recent a fost și cazul Colectiv. Pe lângă tot felul de defecțiuni interne, de funcționare, problemele financiare sunt acum cele care împiedică instituția să își îndeplinească misiunea, plus o anumită cultură instituțională, o inerție, un imobilism care au ajuns să respingă noul. De exemplu, programele recente, cum au fost emisunile lui Moise Guran sau cea a lui Dragoș Pătraru, au fost pierdute de TVR, până la urmă.

Rep: În raport scrie că TVR și-a păstrat valoarea de simbol al presei libere.

R.M: Această afirmație este paradoxală. Intră în contradicție cu altele.

Rep: Și cu situații concrete, în care s-au dat telefoane la TVR și s-a insistat să nu se vorbească despre un anumit om politic.

R.M: S-au dat telefoane, dar s-a vorbit. Este important să punctăm că acolo, totuși, a existat o rezistență internă, inclusiv în cazul din toamnă cu Gabriel Oprea. S-au dat telefoane, dar opiniile sau informațiile defavorabile lui Gabriel Oprea au fost difuzate de TVR. Nu înseamnă că nu se intervine. Nu există libertate editorială totală, dar jurnaliștii care doresc să își păstreze libertatea editorială au suficiente mecanisme care îi protejează.

Rep: Cei cu care ați stat de vorbă identifică legea de funcționare drept una din principalele cauze care provoacă situația de la TVR.

R.M: Legea este făcută de politic. Acest lucru îl spunem și noi, ca organizație, de peste zece ani, din 2004. Nu poți face nimic la TVR sau la SRR fără a modifica legea. Politicul nu vrea să modifice legea. Există o rezistență puternică în zona politică în a modifica această lege.

Rep: Cum ar trebui modificată pentru a schimba lucrurile?

R.M: Trebuie modificată radical. Trebuie rescrisă. În primul rând, trebuie separată funcția de președinte de cea de director general. Consiliul de administrație nu își îndeplinește acum funcția de control asupra instituției. Președintele Consiliului de administrație este în același timp și șeful executivului, director general. Este cumva o curea de transmisie între două organisme. Aceasta contribuie la perpetuarea unor situații care duc la corupție, la conflicte de interese.

Rep: S-a vorbit despre o propunere în acest sens, avansată chiar de un reprezentant al PSD.

R.M: Sigur. Din păcate, nu a fost preluată de restul clasei politice. Nu știu ce șanse are. Din punctul nostru de vedere este prea puțin. Noi ne-am dori o modificare sistematică a legii. Trebuie rescrisă legea. Un alt instrument prin care se exercită controlul politic este demiterea automantă a Consiliului de administrație prin respingerea raportului anual de activitate. Acest fapt generează o instabilitate instituțională care nu face decât să submineze funcționarea instituției. Noi, de peste 14 ani, nu avem niciun mandat dus la capăt al niciunui președinte-director general (PDG). Nu ai cum să dezvolți o strategie instituțională de dezvoltare, o strategie de programe, o strategie de management, când la un interval de maximum doi ani schimbi Consiliul de administrație și PDG-ul.

Rep: Care este problema cea mai gravă pe care o reclamă angajații de la TVR?

R.M: Politizarea continuă prin intermediul acestor mecanisme de control al instituției dinspre mediul politic. Nu vorbesc neapărat despre politizarea editorială.

Rep: Care este soluția lor?

R.M: Modificarea legii. Nu ai cum să faci nimic până nu modifici legea. Arhitectura instituțională este șubredă din start.

 

 

 

 

 
Ascultă aici interviul cu Răzvan Martin: