Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EURO 2016: Sindicatele franceze ameninţă cu greve

cgt.jpg

Image source: 
rfi.fr / Reuters/Gonzalo Fuentes

Preşedintele François Hollande face apel către sindicatele franceze să se abţină de la proteste pe durata Campionatului European de Fotbal, ce debutează vineri seară. O cerere similară vine şi din partea ministrului Sporturilor, în condiţiile în care Franţa se confruntă cu ample proteste, provocate de reforma Muncii. Marile confederaţii sindicale par însă indiferente la apelurile autorităţilor.

Francois Hollande a vorbit, în apelul său către sindicate, despre responsabilitate.

“Este la fel de important ca cei care participă la aceste manifestări sau care le organizează să-şi îndeplinească datoria, ca acest eveniment important să fie unul popular", a spus Francois Hollande care a avertizat în acelaşi timp sindicatele că, în situaţia în care nu vor îneţelge mesajul, autorităţile vor lua măsurile care se impun.

La rândul său, ministrul Sporturilor a vorbit despre o situaţie care nu e normală. Nu ar fi momentul pentru greve, a spus Thierry Braillard.

Sindicatele au răspuns însă dur apelurilor autorităţilor franceze. "Nu noi am stabilit calendarul. Nu noi am decis că turneul se va organiza la această dată.” – a replicat unul din liderii CGT, cea mai mare confederaţie sindicală din Franţa.

Pentru sindicaliştii francezi, mişcarea socială provocată de reforma Muncii este în plin avânt şi mai importantă decât turneul de fotbal. Reprezentanţii Uniunii se arată totuşi deschişi la negocieri, dar nu şi dispuşi să facă vreun pas în spate sau să renunţe la greve. De altfel, serviciile de colectare a gunoiului sunt în grevă, iar vatmanii de tren se pregătesc la rându-le de protest. O eventuală grevă a lor ar afecta direct transportul către stadionul naţional din Paris.