Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este într-adevăr Statul Islamic în spatele masacrului din Orlando?

este_statul_islamic_spatele_masacrului_orlando.jpg

Rude ale victimelor masacrului din Orlando (Foto: Reuters)
Rude ale victimelor masacrului din Orlando (Foto: Reuters)

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat duminică atacul armat de la Orlando, însă unii responsabili americani cred că nu există nici o legătură evidentă între mişcarea jihadistă şi atacul soldat cu 50 de morţi.

Masacrul a avut loc în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din Florida.

Mişcarea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul într-un comunicat pe Amaq, agenţia "oficială" de presă a organizaţiei jihadiste.

"Atacul armat care a vizat un club pentru homosexuali din oraşul Orlando, în statul american Florida, făcând peste 100 de morţi şi răniţi, a fost executat de un luptător al Statului Islamic", potrivit Amaq, care citează "o sursă".

Atacatorul ucis de forţele de ordine este Omar Seddique Mateen, 29 de ani, fiul unor imigranţi afgani, născut la New York.

Un oficial din cadrul FBI crede însă că e posibil ca Omar Seddique Mateen să fi fost atras de Statul Islamic, dar dovada unei legături efective între suspect şi această organizaţie teroristă necesită investigaţii dintre cele mai ample.

Trei responsabili americani apropiaţi anchetei spun că nici un element nu permite să se stabilească o legătură directă între acest masacru şi o mişcare islamistă.