Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Masacrul din Orlando: Minte Statul Islamic? Opinia unui expert la RFI

masacrul_din_orlando_minte_statul_islamic.jpg

Ofiţeri de Poliţie, la locul atacului din Orlando (Foto: Reuters/Steve Nesius)
Ofiţeri de Poliţie, la locul atacului din Orlando (Foto: Reuters/Steve Nesius)

A fost sau nu atacul din Orlando pus la cale de mişcarea teroristă Stat Islamic? Organizaţia jihadistă a revendicat de două ori masacrul din clubul de noapte gay din statul Florida, însă oficialii americani nu par convinşi că în spatele atacului armat soldat cu 50 de morţi stă gruparea sunită. Ce spune la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu?

Cel mai probabil, e vorba de un act terorist comis de un individ fără legături directe cu Statul Islamic şi care s-a radicalizat singur, fără să fi primit în vreun fel sprijinul mişcării jihadiste, spune la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu.

"Când o organizaţie teroristă îşi revendică un atentat, o face pentru a-şi demonstra capacitatea de a planifica, de a pregăti şi de a-şi îndeplini misiunea pe care şi-au propus-o, ceea ce în cazul de faţă este puţin probabil, pentru că în ceea ce priveşte Statul Islamic, are precedente în care diferiţi indivizi s-au radicalizat de capul lor, au urmărit exemple, au citit literatură online şi au urmărit exemple din media despre alţi radicalizaţi care în numele acestei formaţiuni au comis atentate. Ei bine, se pare că aici stăm şi cu situaţia din Orlando, un individ care nu a avut legături directe cu Statul Islamic, nu a participat la o pregătire, nu a fost înarmat de către Statul Islamic, deci lucruri care neagă oarecum capacitatea de revendicare", consideră expertul.

Hari Bucur-Marcu precizează că "sunt foarte puţine situaţiile în care cei care s-au antrenat acolo... e exclus să fi plecat din America fără să ştie autorităţile, să se fi antrenat undeva într-o tabără specifică, să fi venit înapoi, cum la fel de exclus este să existe pe teritoriul SUA vreo asemenea tabără. În aceste condiţii, singurul tip de legătură pe care l-a putut avea atentatorul cu Daesh este de natură ideologică, prin schimb de mesaje, eventual, deşi şi aceste mesaje sunt foarte bine controlate, mai ales în America".

 
Hari Bucur-Marcu, despre atacul terorist din Orlando