Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă în România. În cât timp se adaptează corpul la variaţiile de temperatură?

Un avertisment din partea medicilor: nu vă expuneţi inutil temperaturilor ridicate de afară în aceste zile. Vestul, centrul şi sudul ţării sunt afectate în acest week-end de un val de caniculă, cu peste 37 de grade la umbră.

În doar câteva zile, temperaturile au crescut cu 10-15 grade. În aceste condiţii, adaptarea organismului la oscilaţiile vremii devine mult mai dificilă, spune la RFI managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Iflov, Alis Grasu.

"Cea mai mare problemă o reprezintă adaptarea organismului uman la aceste variaţii bruşte de temperatură. Organismul uman este construit să se poată adapta la diferenţe nu foarte mari de temperatură într-un interval de 14 zile. Atunci când aceste diferenţe de temperatură sunt la interval scurt de timp, necesită un efort foarte mare din partea organismului", explică medicul.

"Apare acea stare de oboseală, apare o scădere a imunităţii şi a rezistenţei la infecţii, apare cefalee, iritabilitate, iar cel mai mult au de suferit persoanele care au afecţiuni cronice preexistente şi care trebuie să fie foarte atente în aceste zile atât la medicaţia pe care o urmează şi pe care trebuie s-o ia foarte corect, la timp, cât şi în ceea ce priveşte regimul alimentar şi regimul de viaţă, la modul general", declară Alis Grasu.

Ce măsuri ar trebui să ia autorităţile pe timp de caniculă? "În mod normal, într-un oraş cu aşa multă populaţie sunt şi foarte multe puncte care pot fi în aceste zile caniculare puncte de prim ajutor şi anume vorbim de lanţurile de farmacii, toate farmaciile au aer condiţionat, au o sursă de apă, există acolo un asistent de farmacie, un farmacist, care să poată interveni la timp şi să acceseze sistemul de urgenţă la numărul 112 atunci când o persoană intră în farmacie şi chiar are o problemă gravă de sănătate. De asemenea, toate camerele de gardă pot fi considerate puncte de prim ajutor, oamenii se pot adresa acolo în momentul în care se întâmplă ceva. Corturile de prim ajutor sunt funcţionale şi sunt utile în momentul în care au obligatoriu şi aer condiţionat portabil şi sursă de apă, pentru că altfel, la temperaturi foarte înalte există riscul să se facă acel efect de seră în cortul de prim ajutor", spune medicul.

De ce nu ţin cont unele persoane de recomandările medicilor? "Din experienţa pe care o avem, multe persoane ies în căldura de afară, deşi nici vârsta şi nici starea fiziologică nu le permite acest lucru, pentru că sunt nevoi stringente, pe care nu le pot amâna. Alţii însă fac acest lucru din inerţie, ca să nu spunem din inconştienţă şi ajung să solicite ambulanţa pentru că nu-şi mai pot continua drumul sau ajung acasă după ce au stat vreme îndelungată în căldura de afară şi atunci apare acea stare de rău sau chiar se acutizează afecţiunile cronice pe care le au", explică Alis Grasu.