Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare pentru elevii navetişti. "Lanţul sărăciei trebuie rupt"

Transportul copiilor care fac naveta până la şcoală în altă localitate decât cea de domiciliu trebuie decontat integral. Iată ce solicită organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Consiliul Naţional al Elevilor.

Cele trei ONG-uri spun că decontarea parţială din prezent "afectează grav" participarea şcolară a unui număr de 160 de mii de copii.

Directorul de programe de la Salvaţi Copiii, George Roman, spune la RFI că decontarea integrală a transportului ar putea reduce rata abandonului şcolar: "Noi ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi una dintre măsuri este să le asiguri transportul. Sunt mulţi care fac naveta, traversează zilnic zeci de kilometri ca să ajungă la şcoală sau cei care trebuie să meargă la internat în fiecare săptămână. Din datele noastre reiese că în perioada în care naveta n-a mai fost acoperită integral din bugetul statului a crescut abandonul şcolar şi credem că unul dintre factori îl reprezintă chiar această imposibilitate a unora dintre familii de a acoperi cheltuielile de transport".

"Noi credem că pentru a rupe lanţul sărăciei, un lanţ intergeneraţional, ar trebui să-i ajutăm pe copii să frecventeze şcoală, să obţină rezultate foarte bune şi să-şi construiască un viitor pe baza a ceea ce reprezintă pregătirea lor pentru viaţă, pregătirea lor educaţională", declară George Roman.