Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nouă operațiune antitero la Bruxelles. Suspecții plănuiau un atac

operatiune_antitero_belgia.jpg

Persoanele arestate în cursul nopții erau suspectate că plănuiau să comită un atac la Bruxelles
Persoanele arestate în cursul nopții erau suspectate că plănuiau să comită un atac la Bruxelles
Sursa imaginii: 
RFI

Douăsprezece persoane bănuite că plănuiau un atac terorist au fost arestate în noaptea care a trecut de către autoritățile belgiene, anunță parchetul Federal, care confirmă în acest fel o știre transmisă de RTBF – radio-televiziunea francofonă din Belgia.

”În legătură cu o anchetă penală cu privire la terorism ... 40 de persoane au fost transportate pentru a fi interogate. Douăsprezece dintre acestea au fost arestate. Judecătorul va decide, astăzi, cu privire la posibila detenția a acestora”, se afirmă într-un comunicat al Parchetului.

Postul public flamand de televiziune VTM a anunțat că persoanele arestate în cursul nopții erau suspectate că plănuiau să comită un atac la Bruxelles, chiar în acest weekend, în timpul partidei de fotbal pe care Belgia o dispută la Campionatul European de fotbal din Franța.

Poliția belgiană a primit miercuri informații că un grup de militanți ai organizației teroriste Stat Islamic ar fi părăsit recent Siria și se îndreaptă spre Europa cu scopul de a comite noi atacuri teroriste în Belgia și Franța, au declarat oficiali din cadrul serviciilor de securitate.

Cu puțin timp în urmă, autoritățile anunțau că un belgian de 30 de ani a fost arestat și inculpat pentru ”terorism” după atentatele ce au făcut 32 de morți la 22 martie în metroul și aeroportul din Bruxelles.

”Youssef E.A., născut pe 4 august 1985 și de naționalitate belgiană, a fost privat de libertate și plasat sub mandat de arest (inculpat)... pentru participare la activitățile unui grup terorist, asasinate într-un context terorist și tentative de asasinate într-un context terorist, ca autor, coautor sau complice”, a indicat Parchetul federal belgian.

Aceasta este a opta persoană arestată și inculpată după atentatele din aeroportul din Bruxelles-Zaventem și stația de metrou Maelbeek, în inima cartierului european al capitalei belgiene, care au făcut de asemenea mai mult de 300 de răniți.

Printre altele, parchetul a indicat de asemenea că o reconstituire a fost efectuată vineri după-amiază într-un apartament din Etterbeek, o comună din zona Bruxelles.

Această locuință, situată la mai puțin de doi kilometri de cartierul european, ”a servit probabil drept safehouse (ascunzătoare) pentru grupul terorist și punct de plecare pentru a comite atentatul din stația de metrou Maelbeek”, a amintit parchetul.

Reconstituirea a avut loc ”fără incidente”, a adăugat parchetul, refuzând să dea detalii cu privire la ”derularea sau rezultatele” operațiunii care, potrivit agenției Belga, s-a încheiat în jurul orei 20.45 (18.45 GMT).