Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod Portocaliu și două Coduri Galbene de inundații, în vigoare de sâmbătă

inundatii_1.jpg

Inundațiile se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor
Inundațiile se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor
Image source: 
RFI

Hidrologii anunță Cod Portocaliu de inundații pentru râuri din 11 județe, majoritatea în Moldova, care va intra în vigoare sâmbătă, la ora 22,00. În același timp, ANM anunță două zile de ploi torențiale și vijelii pentru jumătatea de vest a României.

Meteorologii au emis un Cod Galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătatea de vest a României, care va intra în vigoare duminică, la ora 9,00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 19 iunie, ora 9,00 - 20 iunie, ora 6,00, în regiunile din vestul, sud-vestul și centrul României, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 - 25 de litri/metrul pătrat și, izolat, cu precădere în vestul și nordul Olteniei, 50 de litri/metrul pătrat.

În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și la intensitate mai redusă.

ANM atrage atenția supra faptului că, în după-amiaza zilei de duminică, 19 iunie, în Câmpia Română, indicele temperatură - umezeală va mai putea atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului.

Județele care urmează să intre sub Codul Galben de ploi torențiale sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș - Severin, Mehedinți, Dolj, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Bistrița - Năsăud, Mureș, Vâlcea, Brașov, Covasna și Harghita.

Avertizare și de la hidrologi

În intervalul 18 iunie, ora 22,00 - 19 iunie, ora 12,00, pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Oltului din județele Covasna și Brașov, Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), afluenții Jijiei din județele Botoșani și Iași, bazinul superior al Bârladului și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați, afluenții mici ai Siretului din județele Neamț, Bacău, Vrancea și Galați, afluenții Putnei — județul Vrancea, afluenții Buzăului (bazin mijlociu) - județul Buzău, se instituie Cod Portocaliu de inundații.

INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor.

De asemenea, s-a instituit Cod Galben de inundații în intervalul 18 iunie, ora 16,00 - 19 iunie, ora 9,00, pe râurile din bazinele hidrografice superioare și afluenții râurilor: Someșul Mare (județul Bistrița-Năsăud), Mureș (județele Harghita și Mureș) și afluenții săi din județele Harghita, Mureș, Alba și Hunedoara, Bega (județul Timiș), Timiș (județul Caraș-Severin), Cerna (județele Gorj și Caraș-Severin), Jiu superior și afluenții săi din județele Hunedoara, Gorj și Mehedinți.

Hidrologii au emis Cod Galben de inundații, în intervalul 18 iunie, ora 16,00 — 19 iunie, ora 16,00, și pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior și afluenții mici ai Oltului din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Argeș), bazinele superioare ale râurilor: Argeș (județul Argeș), Dâmbovița (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița (județul Dâmbovița), Prahova și afluenți (județul Prahova), Buzău superior și afluenți (județele Brașov, Covasna, și Buzău), Râmnicu Sărat (județele Vrancea și Buzău), Putna (județul Vrancea), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Bistrița - bazin superior și afluenți (județele Suceava, Neamț și Harghita), Moldova, Suceava - bazine superioare și afluenți (județele Suceava și Neamț), Bașeu, Jijia - bazin superior și afluenți (județele Botoșani și Iași), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Siretului din județele Neamț, Bacău, Vrancea și Galați, afluenții Prutului din județele Vaslui și Galați și bazinele hidrografice mici din Dobrogea - județele Tulcea și Constanța.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în prima parte a intervalului pe unele râuri mici din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, iar în a doua parte a intervalului pe unele râuri din județele Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.