Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arestări în Belgia într-o amplă operațiune antiteroristă

antiterror_belgia_2.jpg

Anchetatorii au intervenit mai ales la Molenbeek, Schaerbeek și Forest, trei comune din zona Bruxelles
Anchetatorii au intervenit mai ales la Molenbeek, Schaerbeek și Forest, trei comune din zona Bruxelles
Sursa imaginii: 
RFI

În Belgia, trei bărbați au fost inculpați pentru ”tentativă de asasinat într-un context” terorist în urma valului de percheziții efectuate în noaptea de vineri spre sâmbătă în Belgia, a anunțat parchetul federal belgian.

Acțiunile au venit pe fondul unor amenințări în jurul meciului Belgia-Irlanda din cadrul EURO 2016.

Samir C., Moustapha B. și Jawad B, care făceau parte din cele 12 persoane arestate în timpul acestor operațiuni, au fost de asemenea inculpați pentru ”participare la activitățile unui grup terorist” și plasați în detenție provizorie, în timp ce celelalte nouă persoane au fost eliberate după ce au fost audiate, a precizat parchetul într-un scurt comunicat.

”Elemente colectate în cadrul investigației au necesitat intervenția imediată”, a anunțat în timpul dimineții parchetul, fără alte detalii.

Potrivit postului de televiziune privat flamand VTM, amenințarea viza în particular ”fan-zonele” instalate cu ocazia meciului sâmbătă după-amiază la Bordeaux (sud-vestul Franței).

Perchezițiile au avut loc în 16 localități, în principal la Bruxelles, dar de asemenea în Flandra (nord) și Valonia (sud).

Anchetatorii au intervenit mai ales la Molenbeek, Schaerbeek și Forest, trei comune din zona Bruxelles unde autorii atentatelor de la Paris (130 de morți) și de la Bruxelles (32 de morți) aveau ascunzători pentru a pregăti atacurile sau care au servit mai ales ca refugiu lui Salah Abdeslam, suspectul cheie al atacurilor de la Paris, în timp ce era căutat patru luni.

În Flandra, operațiunea a avut loc mai ales la Zaventem, unde este situat aeroportul internațional din Bruxelles în care doi atentatori sinucigași s-au aruncat în aer la 22 martie. În Valonia, poliția a intervenit la Fleurus, în apropierea aeroportului din Charleroi, la Tubize (centru) și Liege (sud-est).

Într-o conferință de presă, premierul Charles Michel a anunțat că Belgia va menține nivelul de alertă actual, 3, pe o scară de 4, și a asigurat că situația este ”sub control”.