Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: 8 din 10 medici ar pleca din țară. Gărzile de 31 de ore, printre nemulțumiri

82,3% din tinerii medici din România consideră că este posibil să plece din țară, fiind nemulțumiți de nivelul de salarizare, condițiile din unitățile medicale și orele suplimentare de muncă, arată un sondaj al Fundației Colegiului Medicilor din București. Într-un interviu la RFI, Bogdan Tănase, medic chirurg și președinte al Alianței Medicilor, spune că poate cea mai importantă nemulțumire a medicilor este cea legată de gărzile prea lungi, care în România ajung la 31 de ore de muncă fără pauză.

Potrivit rezultatelor sondajului online realizat de Fundația Colegiului Medicilor din București, 29,5% dintre tinerii medici doresc să lucreze în afara țării, în timp ce 52,8% au declarat că este posibil să plece, în condițiile în care în România intră anual în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 prin migrație sau pensionare. Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu au avut niciodată intenția de a părăsi țara.

Motivele care îi determină pe tinerii medici să plece din țară sunt legate, în general, de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă și lipsa de suport pentru activitățile de cercetare. De asemenea, tinerii care studiază medicina consideră că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, făcând referire la stres, orele de gardă și riscurile de sănătate asociate profesiei.

Pentru a fi convinși să rămână în țară, participanții la studiu au declarat că își doresc în primul rând salarii mai mari, care să corespundă volumului de muncă, apoi modernizarea și dotarea unităților sanitare, locuri suficiente în rezidențiat, condiții mai bune de pregătire pentru studenți și rezidenți, eliminarea corupției și creșterea finanțării în sistemul de sănătate.

Bogdan Tănase: Condițiile de muncă și gărzile interminabile sunt în topul nemulțumirilor

Președintele Alianței Medicilor, medicul chirurg Bogdan Tănase explică, într-un interviu pentru RFI că ”legiferarea regimului gărzilor din România e efectuată defectuos în momentul de față printr-un ordin aberant care continuă alt ordin aberant din perioada ceaușistă. Implică gărzi de 31 de ore lucrate în continuu,  fapt care nu e legal din punctul de vedere al codului muncii și al normelor europene”.

Bogdan Tănase explică fapttul că există soluții pentru remedierea acestei probleme: ”una din soluții, aplicată atât în Franța cât și în Marea Britanie, este crearea noțiunii de înlocuitor. Este vorba despre un medic care asta face, face gărzi. El își oferă serviciile mai multor spitale, fiind bineînțeles la cu totul alt standard decât medicii din spital pentru că munca lui este, evident, mai grea și acoperă un deficit pe care spitalul îl are”.

Varianta integrală a interviului cu președintele Alianței Medicilor, medicul chirurg Bogdan Tănase:

 
Președintele Alianței Medicilor, medicul chirurg Bogdan Tănase