Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Samusocial: Sunt situaţii în care oamenii străzii sunt refuzaţi la internare

samusocial_sunt_situatii_oamenii_strazii_refuzati_internare.jpg

Sursă foto: Facebook/Samusocial din România
Sursă foto: Facebook/Samusocial din România

Pe timp de caniculă, una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane o reprezintă oamenii străzii. În Bucureşti există aproape cinci mii de persoane fără adăpost, potrivit datelor asociaţiei Samusocial din România.

Unii dintre adulţii străzii care ajung la spital sunt refuzaţi de medici, iar în alte cazuri ei înşişi refuză să se lase ajutaţi.

Ce se poate face pentru oamenii fără adăpost când temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius la umbră? Elena Adam, coordonator de proiecte la Samusocial spune la RFI că "sunt situaţii în care adulţii străzii sunt refuzaţi la internare. De obicei, ambulanţa nu refuză intervenţia. Sunt situaţii când adulţii străzii refuză intervenţia medicului de pe ambulanţă sau refuză transportul către spital, dar dacă un adult al străzii atunci când nu este urgenţă medicală, dacă are o boală cronică şi se acutizează, atunci mai greu poate fi internat. Şi asta pe motive diverse: nu au acte de identitate, nu au asigurare medicală, miros, sunt plini de boli de piele şi aşa mai departe".

"Suntem mult mai atenţi la persoanele vârstnice, persoanele cu probleme cardiace, le putem asigura asistenţa medicală primară, iar în plus, prin baia socială putem să venim un pic în întâmpinarea nevoilor lor. Medicii merg pe stradă cu echipele mobile, identifică acele cazuri medicale, dacă există un pericol, intervin", mai precizează Elena Adam.