Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Vision: Reducerea birocraţiei trebuie dublată de campanii de informare

Adulţii şi copiii fără identitate vor putea obţine mai uşor CNP şi certificat de naştere – e una dintre măsurile adopate de Guvern ca parte a procesului de de-birocratizare. În plus, părinţii vor putea să-şi declare copilul nou-născut în 30 de zile, şi nu în 15 ca până acum, iar persoanele fără identitate vor obţine actele mai repede. 

"Pentru copiii mai mari sau pentru adulţi care nu au certificate de naştere se va putea face o cerere la primărie şi primarul (…) va fi obligat ca în termen de 90 de zile să elibereze actele de identitate pe baza unor declaraţii şi colectării unor date necesare pentru acest lucru. (…) Pentru adulţi şi copii fără identitate trecem de la o procedură judecătorească, ce era mai complexă în momentul de faţă, la o procedură administrativă, care este mai rapidă. Pentru copiii instituţionalizaţi şi care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face şi pe baza declarării domiciliului la instituţia la care ei sunt instituţionalizaţi", a afirmat Dacian Cioloş.

Daniela Buzducea, de la World Vision România spune la RFI că ONGurile care lucrează în domeniul social salută măsura, dar adaugă că ea ar trebui dublată de o campanie naţională de screening pentru identificarea persoanelor fără acte de identitate. De asemenea, susţin experţii în domeniul social, este nevoie de o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la modificările legislative. 

 
ASCULTĂ: Daniela Buzducea, intervievată de Ioana Haşu