Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport UNICEF: milioane de copii mor din cauze care pot fi prevenite

saracie.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

UNICEF avertizează că tot mai mulți copii vor muri din cauze care pot fi prevenite, că numărul minorilor care vor trăi în sărăcie va trece cu mult de 150 de milioane și că sute de milioane de femei vor fi căsătorie de la vârste fragede, până în 2030. Într-n raport care arată cât de mult se va agrava situația copiilor în lume, UNICEF atrage atenția și asupra situației comunităților marginalizate din Europa, în special a copiilor de etnie romă.

„O șansă corectă pentru fiecare copil”  -  raportul UNICEF avertizează că nu mai puțin de 69 de milioane de copii își vor pierde viața din diferite cauze care ar putea fi prevenite. 167 de milioane de copii vor trăi în condiții vitrege, în sărăcie și, până în anul 2030, 750 de milioane de femei vor fi căsătorite la vârste timpurii.

Raportul transmis de UNICEF și preluat de agențiile de știri evidențiază faptul că în cele mai multe țări europene copiii sunt vulnerabili, iar șansele să ajungă în sărăcie sunt mai mari decât în cazul adulților. Europa de Est se confruntă cu cele mai grave probleme. Statistic, copii din țări precum România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina sau Serbia, au șanse mult mai mic, cu mult sub media europeană.

În România, jumătate dintre copiii din mediul rural sunt amenințați în permanență de sărăcie. Situația e ceva mai bună la oraș, unde procentul celor care sunt expuși riscului este de 15%. În general, în Bulgaria și în România, rata de sărăcie în rândul copiilor este aproape de două ori mai mare decât în rândul adulților.

Raportul insistă asupra problemelor populației de etnie romă, al cărei acces la servicii de bază este extrem de dificil, în special la sănătate. Un copil rom din cinci în Bosnia și Herțegovina și unul din patru în Serbia au probleme și întârzieri, modarate sau grave, de dezvoltare. În regiune, 12 milioane de adolescenți nu sunt prinși în sistemele de educație.