
Social
Alţi doi torţionari, deconspiraţi. Cum erau torturaţi deţinuţii politici? "Sunt situaţii care ar şoca opinia publică"
Cei doi ar fi responsabili împreună pentru decesul a peste două sute de deţinuţi, după cum spune la RFI preşedintele executiv al Institutului, Radu Preda: "Era vorba de condiţiile nemijlocite de trai ale acestor nefericiţi ai sorţii, care erau obligaţi să stea în spaţii foarte mici cu sutele, nu aveau asistenţă medicală, hrana era insuficientă, abuzuri fizice şi psihice, cote de muncă, norme de muncă zilnice, imposibil de onorat, urmate ca atare de bătăi aproape în fiecare zi, percheziţii corporale umilitoare, mergând până la refuzul oricărui drept la viaţă intimă şi la tratament demn. Sunt situaţii pe care e greu să le mai descriem în cuvinte, pentru că ar şoca opinia publică, dar sunt situaţii în care practic, demnitatea omului a fost călcată sistematic în picioare".
"Am pledat pentru revizuirea fundamentală a termenelor de prescripţie. Avem cazuri de foşti deţinuţi politici în viaţă, care cunosc cu nume, prenume şi adresă pe anchetatorii şi pe torţionarii lor, cei care i-au bătut în aresturile Securităţii. Faptul că ei nu au murit pe noi ne împiedică, oricât de cinic ar suna, să declanşăm sesizarea penală, pentru că doar crimele împotriva umanităţii nu sunt prescrise, potrivit Dreptului nostru penal, deocamdată. Or dacă s-ar institui un Tribunal Penal Internaţional pentru crimele comunismului şi s-ar crea o jurisprudenţă internaţională care să prevaleze asupra celei naţionale, speranţa mea este de a putea aduce în faţa justiţiei şi astfel de cazuri, pentru că nu-i vorba aici doar de conducători de penitenciar, e vorba de întreg lanţul celor care au făcut posibilă teroarea, de la decidenţii politici, care în bună parte au murit, până la palierele intermediare, inclusiv procurorii şi magistraţii militari sau civili, care au dat sentinţe grele în anii de teroare. Aşadar, este limpede că problematica este mult mai largă şi ar trebui să cuprindă întreg lanţul decizional, de la decizia politică, până la glonţul tras de securist într-o margine de pădure în ceafa unui ţăran care se împotrivea colectivizării", subliniază Radu Preda.
Amintim, fostul comandant al Penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a primit 20 de ani de închisoare, în timp ce Ion Ficior, comandantul de la Periprava, a fost condamnat la o pedeapsă similară, acest verdict nefiind însă definitiv.