Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"E nevoie de români în sectoarele medical și construcții în UK"

20160701_142550.jpg

Cristina Irimie
Cristina Irimie are o mare experiență de recrutare a românilor în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Votul din referendumul din 23 iunie prin care electoratul britanic a optat pentru ieșirea din Uniunea Europeană a provocat o imensă îngrijorare în rândul comunității românești din Regatul Unit care numără peste 200000 de persoane și care a crescut foarte rapid, mai ales în ultimii doi ani. Care ar fi impactul previzibil al acestui vot asupra pieței muncii?

Cristina Irimie, care trăiește în Marea Britanie din 1999, este directoarea unei agenții de recrutare a forței de muncă dintre români. Ea a sesizat impactul imediat al votului pentru Brexit asupra cererii și ofertei de forță de muncă pentru Marea Britanie.

Cristina Irimie: Am văzut două puncte de vedere total diferite deoarece acționăm cu două birouri, unul la Londra, celălalt la Alba Iulia. Aici s-a observat o foarte mare creștere a cererii de informație cu privire la statutul de rezident.

Am avut foarte multe telefoane, ne-au vizitat foarte mulți clienți. Toată lumea vrea să se asigure că are un statut legal și de aceea ne-am dat seama că este nevoie de o bună și corectă informare pentru cetățenii români care se află aici.

În ceea ce privește activitatea biroului de recrutare din România, am amânat o campanie de recrutare pe care o aveam stabilită pentru zilele de 1 și 2 iulie deoarece am văzut că cei interesați să se relocheze în Marea Britanie mai au nevoie de puțin timp pentru a procesa toate informațiile.

Intrând în detaliu, lumea vrea să aștepte puțin să vadă ce se va întâmpla în perioada imediat următoare și de asemenea a apărut un lucru la care nu ne-am gândit: scăderea lirei sterline și competititivitatea ofertei, cel puțin pe piața medicală, pe care Marea Britanie o are acum comparativ cu țări ca Germania, de pildă.

Rep: Și aceasta ce ar însemna?

CI: Asta ar însemna că pentru personalul calificat și foarte calificat Marea Britanie nu mai este destinația favorită pentru relocarea lor. Lumea s-a informat, s-a uitat la știri și s-a transmis un sentiment anti-migrație pe care l-au simțit din România și sincer dacă te uiți la TV și vezi tot ce s-a întâmplat, probabil că te orientezi către o țară care te primește cu brațele mai deschise decât pare să te primească Marea Britanie acum.

Rep: Cum au reacționat angajatorii din Marea Britanie cu care lucrezi?

CI: Am avut ședințe imediat cu aceștia, am și primit informări din partea acestora, fiecare își remodelează politica de recrutare. Îndemnul lor este – haideți să ne păstrăm calmul, să vedem că de fapt nu s-a schimbat nimic, nu se va schimba nimic imediat.

Mai mult decât atât, am primit cereri săptămâna aceasta din partea unor posibili noi clienți serioși, care deja și ei încep să lucreze pe departamentele juridice ca să se pregătească și pentru ce va urma după ce Marea Britanie începe formalitățile de ieșire din UE și evident după aceea.

Rep: Care sunt sectoarele care manifestă dorința de a angaja?

CI: Din ceea ce lucrăm noi, sectorul medical rămâne un sector foarte bun și e un sector cu care îmi face mare plăcere să lucrez deoarece știu că putem să oferim o viață mult mai bună cadrelor medicale când se mută aici.

Am avut cereri și din partea sectorului construcțiilor care caută forță de muncă calificată deoarece nu poate face față comenzilor de aici. Piața construcțiilor a crescut și se investește masiv în construirea de locuințe noi. Avem cereri pentru zidari în mod special pentru instalatori.

Cred că va exista o problemă unde se lucrează cu muncitori necalificați, în agricultură, în lanțul logistic de magazii și acolo noi nu activăm, deoarece știm că pot apărea nereguli, iar când lucrezi pe salariul minim pe economie ești supus mai mult sau mai puțin la diverse forme de exploatare.

Acolo s-ar putea să fie probleme, dar s-ar putea ca tot aceste probleme să fie binevenite, în sensul că acolo s-a promovat mult o economie gri, la limita legalității, dar a protejat angajatorii și a fost o piață distructivă pentru muncitori entru că le-a dat obligații, nu și drepturi. Iar aici mă bucur că vor exista schimbări.

Rep: Ce sfaturi ai pentru românii care se află aici în legătură cu actele, cu documentele?

CI: Sfatul meu este ca toți cei care vor să rămână în Marea Britanie să obțină cardul de de rezidență în această țară. Acest card de rezidență nu este obligatoriu la ora actuală, dar va fi foarte util în viitor. El atestă că ești rezident și că îndeplinești criteriile confirm libertății de circulație că ai un statut care-ți permite să fii rezident aici. Cred că este foarte util, cred că trebuie să facă solicitare...

Rep: Unde?

CI: Deocamdată solicitările se pot face numai prin poștă deoarece site-ul de internet unde se pot face programări pentru interviuri față-în-față la ministerul de interne (Home Office) la Croydon este disfuncțional.

Rep: Pentru cineva care a sosit de câteva săptămâni și nu știe ce trebuie să facă, care e prima urgență?

CI: Prima urgență este înregistrarea pentru National Insurance Number (NINO) – numărul de asigurare socială – și căutarea unui loc de muncă. Poți face solicitare de rezidență în primele șase luni chiar dacă ai statut de persoană care caută un loc de muncă.

De asemenea, aș vrea să transmit un mesaj pentru cei care lucrează “self-employed” – pe cont propriu. Nu este în interesul lor să-și păstreze acest statut, este statutul care a creat foarte mari probleme între anii 2007 și 2014, de aceea cred că trebuie să își caute un job ca angajat. Acest statut te protejează și eu cred că trebuie dobândit.

Rep: Și în final, ce masaj ai avea pentru românii din Marea Britanie?

CI: Îndemn la calm, îndemn să aibă o abordare ca britanicii, să nu avem reacții românești, care de fapt sunt distructive. Nu cred că avem timp să rispim energie, vorbind pe la colțuri, vorbind în cercuri închise.

Dacă e un mesaj care să iasă în evidență este că de fapt suntem rezidenți în Marea Britanie, ne supunem unei majorități, respectăm legislația, iar dacă vor să se implice activ să o facă în așa fel încât părerea lor să fie auzită.

Rep: Și evident să se informeze.

CI: Exact. Nu poți avea un punct de vedere pertinent dacă nu ești informat. Iar în momentul de față este mai important ca oricând să ai acces la inforație corectă și să fii atent la sursele de informare pe care le folosești.

 
Ascultați interviul acordat de Cristina IRIMIE corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ