Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elie Wiesel a murit. Aurel Vainer la RFI: "Dispariţia sa este extrem de dureroasă, pierdem o conştiinţă vie"

Scriitorul şi activistul american de origine română Elie Wiesel a murit, la vârsta de 87 de ani. Anunţul privind decesul laureatului premiului Nobel pentru pace a fost făcut de Institutul israelian Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.

Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile din lagărele naziste. El a primit în 1986 premiul Nobel, pentru activităţi ce servesc cauza păcii şi demnităţii umane.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, spune că dispariţia lui Elie Wiesel este dureroasă: "Încetarea din viaţă a lui Elie Wiesel este extrem de dureroasă şi pot să spun că pierdem o conştiinţă vie, o mărturie extraordinar de sinceră şi puternică a unor trăiri de nedorit pentru nimeni şi niciodată, a fost un supravieţuitor al Holocaustului, a fost în lagărele germane, tot ceea ce e mai greu şi mai urât posibil din viaţa oamenilor le-a trecut acolo. Deşi era un tânăr, un adolescent, a reuşit să se strecoare prin viaţă şi aşa am avut şansa să citim cărţile lui, mai ales acel volum "Noaptea", în care descrie extrem de puternic suferinţele oamenilor, în vremuri atât de nedrepte. Deci pierderea e mare".

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj de condoleanţe, subliniind că Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei, iar România îi onorează, cu deplin respect, memoria.

Mesaj de condoleanţe şi din partea premierului Dacian Cioloş: "A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume".

Elie Wiesel a fost un exemplu de umanitate, afirmă premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Fostul preşedinte, Shimon Peres, califică moartea activistului drept o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire.

Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în franceză şi engleză, inclusiv "Night", bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste.