Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce e organizaţia Stat Islamic la fel de periculoasă, în ciuda unor eşecuri recente? Opinia unui expert la RFI

cum_statul_islamic_periculos_ciuda_esecuri_recente_opinia_expert_rfi.jpg

Imagine din oraşul Fallujah, recapturat de forţele irakiene din mâinile Statului Islamic (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)
Imagine din oraşul Fallujah, recapturat de forţele irakiene din mâinile Statului Islamic (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)

Organizaţia teroristă Stat Islamic rămâne capabilă să comită atentate de amploare, în ciuda pierderilor teritoriale suferite în ultimele luni. Ce spune la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu?

Mişcarea extremistă Stat Islamic a ucis în acest week-end aproximativ 125 de oameni în capitala irakiană, Bagdad şi alte 20 de persoane într-un restaurant din capitala Bangladeshului, Dhaka. În acest din urmă caz, oficialii din Bangladesh susţin însă că autorii au fost membrii unui grup local.

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu spune că pierderile teritoriale suferite în ultima vreme de organizaţia Stat Islamic nu fac decât să-i întărească determinarea.

"Asemenea atentate nu se pregătesc de azi de mâine. Insuccesele pe teren ale Statului Islamic sunt de dată oarecum recentă, deci este foarte posibil să nu aibă nici o legătură una cu alta, adică să fi pregătit nişte atentate cu mult timp în urmă, cu celule din acestea "sleeping cells", cum se spune, care sunt activate doar şi cărora li s-a făcut şi pregătirea şi asigurarea materială cu mult înainte să aibă aceste insuccese militare Statul Islamic", explică el.

"Eu cred însă că e mai mult decât atât. În primul rând, aş zice exact invers, în sensul în care cu cât au mai multe insuccese, cu cât pierd teritorii, oraşe importante din zona pe care o controlau fizic şi militar până acum, cu atât încearcă mai mult să se facă vizibili la nivel internaţional, să aibă succes în altă parte, cum s-ar spune", spune Hari Bucur-Marcu.