Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Investigații ale CE în fotbalul spaniol. Real Madrid și Barcelona, somate să restituie milioane de euro

barcelona_rangers_cl0708_2goal.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Șapte  cluburi spaniole de fotbal, printre care Real Madrid și FC Barcelona, vor fi nevoite să ramburseze ajutoarele de stat pe care le-au primit. Cluburile au beneficiat de un avantaj inechitabil, în dauna competiției, a decis Comisia Europeană, la capătul a trei investigații separate.

Să folosești banii contribuabililor pentru a finanța cluburi profesioniste de fotbal poate dăuna competiției și crea un avantaj neloial, transmite Margrethe Vestager, comisarul european al concurenței. Fotbalul profesionist este o activitate comercială în care sunt rulate sume considerabile. Prin urmare, atribuirea de bani publici trebuie să respecte normele de concurență loială, mai spune Margrethe Vestager, mesaj întărit de unul dintre purtătorii săi de cuvânt:

Sportul la nivel profesionist este o activitate economică. Cluburile de fotbal au marketing, vând obiecte personalizate și obțin venituri, au canale de televiziune proprii, fac transferuri pentru anumite sume de bani. Ca orice altă activitate economică și aici se aplică legislația comunitară, în așa fel încât să ne asigurăm că finanțarea din bani publici nu dăunează competiției dintre cluburi și le asigură o șansă egală celor mai mulți, care nu au asemenea beneficii.

Prin urmare, Real Madrid, FC Barcelona, Valenica, Athletic Bilbao, Ossasuna, Hercules și Elche sunt acum obligate să returneze sumele primite sub diferite forme. Au fost trei investigații diferite. Pe de o parte, patru cluburi din cele investigate trebuie să returneze în jur de cinci milioane de euro, taxe neplătite. Ele ar fi fost tratate ca organizații non-profit și implicit de un nivel mic de taxare.

Apoi, Real Madrid  va trebui să plătească 18,4 milioane de euro, diferența între prețul, supraevaluat, plătit de municipalitate pentru un teren aflat în proprietatea clubului și valoarea lui reală de piață.

În fine, cea de-a treia investigație a Comisiei Europene a scos la iveală că anumite cluburi spaniole, în frunte cu Valencia, au beneficiat de condiții privilegiate la împrumuturi. Valenica are de returnat acum peste 20 de milioane de euro.

Comisia Europeană transmite că sub lupa concurenței a fost și fotbalul olanedez. Acolo însă suspiciunile nu s-au confirmat.