Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ActiveWatch: Nu există fundament legal pentru ceea ce a decis doamna Firea

bicicleta.jpg

Potrivit proiectului, clădirile publice, piețele, autogările sau stațiile CFR trebuie dotate cu parcări pentru biciclete.
Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Nemulțumire după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că nu mai vrea  străzi din centrul Bucurestiului blocate cu activități de weekend. O prima reacție a venit de la  ministrul culturii. Corina Șuteu spune că evenimentele stradale sunt esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș, iar blocajele în trafic nu sunt efectul acestora.

Irina Zamfirescu de la Active Watch spune că o eventuală interdicție nu ar fi legală în primul rând. “Pe fond nu există fundament legal pentru ceea ce a decis. În momentul de față avem legea adunărilor publice, plus o prevedere  constituțională cu libertatea de întrunire. În prezent funcționăm cu o notificare la primărie, nu negociem acolo unde noi vrem să desfășurăm adunări publice. Există o hotărâre de Consiliu care interzice anumite zone (cum ar fi Piața Universității), sunt cred că vreo șapte zone în care, teoretic, nu avem voie să desfășurăm astfel de evenimente.Altfel, orașul este considerat un bun public. Doamna primar este un administrator al domeniului public și ar trebui să gestioneze din această relație domeniul public, nu dintr-o relație ușor autoritară, explică la RFI Irina Zamfirescu de la Active Watch.Ministrul Culturii a anunțat că se va întâlni cu primarul general pentru a discuta despre acest subiect. La discuții vor fi invitați și reprezentanții arhitecților. Între timp însă, decizia Gabrielei Firea este deja pusă în practică în Primărie, dupa cum povesteste la RFI  Mihai Deneș de la Asociația Adevaratii Veloprieteni România: