Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AmCham: Politica economică trebuie modificată. Investitorii autohtoni: Și fără să vrea, România rămâne atractivă

tradin_room.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

95% dintre directorii de companii consideră că politica economică a României ar trebui modificată, relevă un sondaj făcut de Camera de Comerț Americană în România. Studiul, în cadrul căruia au fost consultați peste jumătate din membrii AmCham, scoate în evidență o serie de probleme care pun bețe în roate mediului de afaceri. Printre ele, corupția și folosirea fiscalității ca intrument politic și nu economic.

Tonul general al membrilor AmCham este însă optimist. Chiar dacă 83% din cei chestionați spun pe de o parte că legile sunt incomplete, 88% dintre respondenți declară că investiţiile lor în România răspund sau  chiar le depăşesc aşteptările. Totodată, peste 90% dintre directori estimează că investițiile companiilor vor crește sau vor rămâne măcar la același nivel. Iar România, generic, este văzută ca o țară care oferă totuși oportunități de afaceri.

La capitolul minusuri însă, reprezentanții AmCham nominalizează, fără rețineri,  folosirea fiscalității ca instrument politic, nu economic, lipsa acordului între partidele politice și corupția ca element ce influențează politicile guvernamentale.

Sunt necesare măsuri fiscale care să genereze venituri la bugetul de stat care să acopere astfel de cheltuieli. Avem nevoie de stabilitate şi mai ales de transparenţă, spune președintele AmCham, Ionuț Simion.

Camera de Comerț Americană în România, care reunește peste 400 de companii (fie cu capital românesc, fie străin sau multinaționale)  mai spune că România are nevoie de o strategie pe termen mediu și lung, pentru următorii zece ani. Este așteptată, în context, lansarea proiectului de țară.

Opiniile celor de la AmCham sunt împărtășite, parțial, de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. Instabilitatea legislativă ridică probleme în egală măsură investitorilor, fie ei autohtoni sau străini, spune secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.  Și fără să vrea, România rămâne atractivă  pentru mediul de afaceri, explică, la RFI, Cristian Pârvan

"În momentul în care vorbim de companii care vor să se amplaseze în România și AmCham-ul de acolo provine cu opinii, se lovesc de o chestiune care este comună și antreprenorilor români și celor străini: instabilitatea legislativă. România este super-atractivă din punctul nostru de vedere cel puțin din două condiții (motive). În urma procesului agresiv de dezindustrializare avem zone întregi în care economia practic a dispărut. Economia locală, a unui județ întreg. Pete albe. Deci asta e marea oportunitate. Doi:suntem o populație totuși de 20 de milioane. O populație care are totuși un potențial de piață. Deci cine vine și mișcă această piață, atât pe cerere cât și pe ofertă, are unde să vândă!"

 

 

Ascultă AICI precizările făcute la RFI de Cristian Pârvan (AOAR)