Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi: 1700 de copii au murit în ultimii 3 ani în centre de plasament

În centrele de plasament din România au încă loc abuzuri, iar statul nu dispune de un mecanism de monitorizare a tinerilor instituţionalizaţi. Sunt argumentele care au stat la baza înfiinţării Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, o structură care are ca scop principal apărarea şi promovarea drepturilor tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie socială sau care au crescut în case de copii. 

Peste 1700 de copii au murit în ultimii 3 ani în centre de plasament – anunţă nou înfiinţatul Consiliu al Tinerilor Instituţionalizaţi, care atrage atenţia şi asupra abuzurilor din sistem, dar şi asupra faptului că tinerii şi copiii din centre nu au la dispoziţie un mecanism eficient de a reclama încălcarea drepturilor. Vişinel Bălan, initiatorul proiectului, spune la RFI că mai multe organizaţii ale copiilor instituţionalizaţi vor ca statul să îşi ceară scuze public pentru ceea ce s-a întâmplat în centrele de plasament:

“Pe lângă cei 1700 de copii şi tineri care au murit în centre de plasament în ultimii 3 ani, avem peste 35.000 de decese în sistem în ultimii 26 de ani, dar nimeni nu face nimic. Efectiv suntem martorii unui genocid fără să reacţionăm. Ăsta este sistemul de protecţie a copilului. Cu atât mai mult, rămânem pe poziţii: facem politici de la birou, dar nu ne gândim că realitatea este pe teren” spune Vişinel Bălan, el însuşi crescut în sistemul de protecţie a copilului. 

ASCULTĂ: Vişinel Bălan, intervievat de Ioana Haşu
1699