Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violența domestică: Când agresorii cred că nu li se întâmplă nimic

violence.jpg

Sursa: wikipedia.org

Mai multe ONG-uri cer cu insistență Guvernului într-o scrisoare deschisă urgentarea implementării inițiativelor strategice asumate de Executiv pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Pe termen scurt, ONG-urile de profil doresc ca polițiștii să poată elibera chiar ei un ordin de protecție de urgență imediat cum au constatat agresiunea. În prezent, ordinul poate fi dat doar de un judecător și până la emiterea sa pot trece și două săptămâni.

Tudorina Mihai de la Asociația Front explică: Ar fi un semnal clar din partea statului că nu se tolerează astfel de fapte. Pentru că în prezent cam asta e în mintea agresorilor, că nu li se întâmplă nimic.
Se întâmplă de multe ori ca victima să meargă la poliție, să depună o plângere și apoi să o retragă pentru că durează până când se iau niște măsuri efective. Și ea nu are o protecție reală, ea nu vede că statul se implică în situația ei și atunci nu are forța să continuie cu plângerea respectivă. 50 la sută din plângerile care se depun la poliție sunt retrase de victime din aceste motive. Deci ar fi un semnal că statul acționează și că acționează imediat.”

Tudorina Mihai de la Asociația FrontO primă întâlnire a avut loc deja între reprezentanții societății civile și cei ai Ministerului Muncii. Datele oficiale arată că în România o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de către partenerul său, iar 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate.

În anul 2014 s-au înregistrat 155 victime ale omorului în situații de violență domestică, cu 32,5% peste media perioadei 2004 – 2012. (potrivit  rapoartelor IGPR și Ministerului Public, citate de Centrul Filia.)

În 2014 și primele 6 luni din 2015 s-au înregistrat 50.507 de sesizări la 112 pentru cazuri de violență domestică (violență în familie).

Despre violența domestică la români Andreea Orosz a stat de vorbă cu Monica Boseff, directorul Fundaţiei "Uşa Deschisă".