
Social
Ziua Franţei sărbătorită creativ la Cluj
Anul acesta, sărbătoarea naţională a Franţei stă sub semnul creativităţii, atât în domeniul culturii, cât şi în cel al economiei. Este ocazia de a pune în valoare atuurile Franţei, cum ar fi dinamismul industrial şi economic, potenţialul de inovare sau vitalitatea culturală şi artistică. Însă cine sărbătoreşte Ziua Franţei la Cluj, spune Benoit Bavouset, directorul Institutului Francez din Cluj.
“Comunitatea franceză din Cluj este foarte importantă, este una închegată, există organizaţii precum Clubul Francofon de Afaceri, La Corporation Médecine Cluj, care este asociaţia studenţilor la medicină din Cluj, există şi un club franco-român de rugby, agenţia consulară, Institutul Francez, deci avem studenţi, expaţi, firme. În ceea ce îi priveşte pe studenţi, sunt 1100 de studenţi francezi care s-au înscris la Cluj. Este cel mai mare număr de studenţi francezi din Europa Orientală. Sunt mai mulţi studenţi francezi la Cluj decât la Moscova”, a declarat Benoit Bavouset.
Pe lângă comunitatea academică, următoarea cea mai numeroasă este comunitatea de afaceri franceză şi francofonă. În Cluj există peste 60 de companii franceze şi francofone care au găsit aici un mediu propice pentru a se dezvolta, spune Bogdan Herea, preşedintele CFAC, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj.
„Avem companii noi care se instalează aici, în zona Transilvaniei, care vin din zona francofonă. Noi lucrăm foarte mult să atragem şi să exportăm cunoştinţele şi produsele pe care le fabrică companiile de aici înspre ţările francofone şi ne aşteptăm numai la lucruri bune să se întâmple în anii viitori”, a spus Bogdan Herea.
Anul acesta, comunitatea francofonă de afaceri din Cluj îşi lansează un anuar cu membrii săi, spune Mihaela Dobroiu, directorul executiv al CFAC.
“Este un instrument de comunicare şi de informare, pentru principalii agenţi din domeniul administrativ, economic şi politic la nivel regional şi naţional. Anuarul va fi doar în limba franceză şi cuprinde firme francofone majoritar din Transilvania”, a precizat Mihaela Dobroiu.
Însă ce îi atrage pe francezi să studieze sau să facă afaceri la Cluj? Consulul onorific al Franţei la Cluj, Pascal Fesneau, spune că francezii veniţi în România nu aduc doar cultura franceză cu ei, ci fac şi o adaptare la mediu. Cel puţin acesta este sfatul consulului aflat la Cluj.
„Să înveţe limba română! Prima etapă când cineva mi se adresează, un student, de exemplu, care e la Medicină şi studiază 5-6-7 ani în Cluj, mi se pare foarte important să înveţe limba română, nu la un nivel foarte cursiv, dar măcar să fie înţeles şi să îşi poată rezolva problemele cotidiene. Clujul are o calitate de viaţă extraordinară. Pentru un francez este efectiv foarte uşor să te adaptezi. Este destul de uşor de a investi şi de a porni un proiect”, a spus Pascal Fesneau, consulul onorific al Franţei la Cluj.
Francezi sau nu, cei peste 350 de invitaţi la Ziua Franţei sunt aşteptaţi, în această seară, în Parcul Central, la Centrul de Cultură Urbană Cazino, pentru a sărbători împreună. Ei vor fi întâmpinaţi de un mim care le va înmâna bileţele cu citate şi curiozităţi despre companiile francofone din Cluj. Şi pentru că anul acesta Franţa a fost gazda Campionatului European de Fotbal, sportul rege va fi omagiat de sărbătoarea Republicii Franceze. Echipa de fotbal care a câştigat Cupa Liceelor din Cluj va fi premiată cu această ocazie.