Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO+FOTO) Atentat în Franța: Un camion a intrat în mulțimea care celebra Ziua Națională. Cel puțin 84 de morți. Doi români răniţi

(ÎN ACTUALIZARE) Cel puţin 84 de persoane au fost ucise, după ce un presupus terorist francez de origine tunisiană a intrat cu un camion într-un grup de sute de persoane care participau la un spectacol de artificii în centrul oraşului Nisa, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Bărbatul a fost ucis de forţele de ordine.

ACTUALIZARE 20: Autorul atentatului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel, scrie presa franceză. Este vorba de un bărbat francez de origine tunisiană, în vârstă de 31 de ani.

Potrivit presei franceze, locuința bărbatului a fost percheziționată de poliție în dimineaţa zilei de vineri.

ACTUALIZARE 19: Trei zile de doliu naţional au fost decretate în Franţa, pe 16, 17 şi 18 iulie, după atentatul de la Nisa (Le Figaro).

ACTUALIZARE 18: Ambasada Franței la București anunță deschiderea unei cărţi de condoleanțe începând de vineri, ora 13 și a unui registru de condoleanțe online, disponibil pe site-ul ambasadei. Preşedintele Klaus Iohannis va semna în cartea de condoleanţe vineri la ora 13. Cartea de condoleanțe va fi deschisă în fața Ambasadei Franței în România și va rămâne în zilele următoare la dispoziția publicului în intervalul orar 9–20.

 

ACTUALIZARE 17: Primarul Parisului a decis ca steagurile franceze să fie arborate vineri în bernă, în Capitală. Anne Hidalgo a vorbit despre un act barbar care a lovit oameni nevinovaţi, reuniţi pe Promenade des Anglais, pentru a celebra valorile pe care se bazează Franţa: libertate, egalitate, fraternitate.

 

ACTUALIZARE 16: Consiliul francez al cultului musulman a condamnat atacul de la Nisa şi a cerut musulmanilor din Franţa să se roage vineri pentru cei ucişi.

 

ACTUALIZARE 15: Atentat terorist sau atac de oportunitate? Opiniile analiștilor externi sunt divergente.

Iulian Chifu, Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor: Atentatul este unul terorist 

Iulian Chifu explică la RFI că a fost vorba despre un atac premeditat. “Există o problemă structurală la nivelul Franței în privința terorismului de tip jihadist” - atrage atenția expertul.Expertul în securitate, Hari Bucur Marcu: "Atac de oportunitate, nu atentat terorist"

La Nisa a avut loc un atac de oportunitate nu un atentat terorist,spune la RFI expertul în securitate, Hari Bucur Marcu. Avem o situație inedită explică la RFI expertul, care nu se hazardează să vorbească despre un atentat terorist, ci despre un atac. ACTUALIZARE 14: Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, la RFI: Doi români au fost răniţi în atacul de la Nisa.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a confirmat pentru RFI că doi români care trăiesc în Franţa au fost răniţi în atacul de joi seară de la Nisa: "Pot să confirm că există doi români răniți. Suntem în contact cu familiile lor, am vorbit cu ei de mai multe ori în cursul nopții trecute, i-am rugat să ne anunțe dacă au nevoie de sprijinul autorităților române, de sprijin consular sau de altă natură. Ce putem face acum este ca toate gândurile noastre să meargă către compatrioții noștri pentru a trece cu bine de această încercare extrem de dificilă. Ambii răniți sunt internați într-un spital din Nisa. Este destul de greu de aflat acum prea multe date despre starea sănătății lor, pentru că personalul medical este suprasolicitat acum, nu mă pot hazarda să spun cât de gravă e starea lor, în orice caz sunt foarte bine tratați și probabil vom afla mai multe în jurul prânzului. Pot să confirm că (cele două persoane-n.r.) trăiesc în Franța de mai mulți ani".

"Există linii deschise, există un telefon de urgență și aici la Ambasadă și la Consulatul de la Marsilia, am primit multe telefoane în cursul nopții. Îi invit pe cei care doresc informații și pe pagina de Facebook a Ambasadei noastre, unde am pus recomandări, am rugat ca românii de la Nisa să se informeze unii pe alții, să ne anunțe și pe noi, angajații Ambasadei au făcut noapte albă", mai spune Luca Niculescu.

 

ACTUALIZARE 13: Doi cetățeni români au fost răniți în atentat, ei sunt îngrijiți în spitalele din Nisa, anunţă ministrul de Externe.

 

ACTUALIZARE 12: Ministerul francez de Interne a revizuit bilanţul atentatului de la Nisa: 84 de morţi şi 18 persoane în stare foarte gravă (Le Figaro).

 

ACTUALIZARE 11: Atentatul comis joi seara la Nisa şi soldat cu cel puțin 84 de morți a provocat reacţii de indignare printre liderii politici din întreaga lume.

Președintele american, Barack Obama: "Suntem solidari cu Franța, cel mai vechi aliat al nostru, într-un moment în care ea face față acestui atac. În acest 14 iulie ne amintim (...) de valorile democratice, care au făcut din Franța o sursă de inspirație pentru întreaga lume".

Secretarul de Stat american, John Kerry: Este un "atac înspăimântător împotriva unor persoane nevinovate în cursul zilei care celebrează libertatea, egalitatea și fraternitatea".

Premierul canadian, Justin Trudeau: "Canadienii sunt bulversați".

Noul premier britanic, Theresa May, se declară "șocată și îngrijorată".

Într-o declarație comună, cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au "condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar și laș" de la Nisa.

 

ACTUALIZARE 10: Președintele Klaus Iohannis condamnă pe Facebook atacul care a avut loc joi noapte la Nisa: "Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat viețile a zeci de oameni și a lăsat în urmă peste o sută de răniți. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și putem face asta doar uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor".

 

ACTUALIZARE 9: Președintele Franței, François Hollande, a anunțat vineri dimineața devreme că nu poate fi negat "caracterul terorist" al atacului de la Nisa. El a precizat că starea de urgență din Franța, care urma să expire pe 26 iulie, va fi prelungită cu trei luni.

Preşedintele Franţei, François Hollande (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP BFM TV/AFP)

ACTUALIZARE 8: Șoferul camionului ar fi un francez de origine tunisiană, scrie Le Figaro.

 

ACTUALIZARE 7: Președintele francez, Francois Hollande, și premierul Manuel Valls conduc celula de criză formată la scurt timp după atentat.

 

ACTUALIZARE 6: Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a ajuns la Nisa, scrie cotidianul francez Le Figaro.

 

ACTUALIZARE 5: Cel mai recent bilanț indică 76 morți și 47 de răniți.

 

 

Sursa: youtube.com
 

ACTUALIZARE 4: Aproximativ o sută de persoane, care s-au aruncat în mare în momentul de panică după atacul comis joi seară la Nisa , au fost salvate și aduse la mal, titrează Le Figaro.

 

ACTUALIZARE 3: Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

 

ACTUALIZARE 2: Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este ţinut la curent cu evoluţia situaţiei din Franţa, unde zeci de persoane au fost ucise într-un atac comis la Nisa de Ziua Naţională, anunţă Casa Albă.
.........................................................................
Camionul a lovit grupul de oameni cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.
Conform unor surse, vehiculul avea 16 tone, cu lungimea de 10 metri, iar şoferul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.
"Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa", informează publicaţia L'Express, citată de Mediafax. "Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă", a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

 

 

 

Sursa: youtube.com

Jurnaliştii de la The New York Times au refăcut traseul parcurs de camionul ucigaş de la Nisa. Aproximativ 2 kilometri a circulat maşina pe Bulevardul "Promenade des Anglais", omorând 84 de oameni şi rănind peste 100, înainte de a fi oprită de poliţiştii care au tras asupra şoferului.