Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, șoferul camionului de la Nisa?

mohamed_6_0.jpg

Actul de identitate al atacatorului, găsit în cabina camionului imediat după atentat.
Image source: 
Poliția Franceză / AFP

Șoferul camionului care a intrat în mulțime joi seara la Nisa în timpul festivităților de Ziua Națională a Franței, ucigând 84 de persoane, a fost identificat: un tunisian de 31 de ani pe nume  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, al cărui act de identitate a fost găsit chiar în cabina camionului.

În urma unei percheziții la domiciliul său din Nisa, s-a constatat că individul era șofer de meserie și căsătorit. Născut la 31 ianuarie 1985 la Maksen, o suburbie a orașului Sousse din Tunisia, poseda un permis de ședere în Franța și locuia într-un cartier popular din Nisa. Vecinii îl descriu ca fiind ”nu foarte religios”, amator de femei și salsa, aflat în pragul unui divorț, un individ ”taciturn” și violent cu soția sa. Aceasta a fost reținută pentru interogatoriu.

Criminalul era ”total necunoscut serviciilor franceze de informații”, deși actul comis de el corespunde apelurilor la crime ale jihadiștilor, după cum a declarat procurorul general al Franței François Molins citat de rfi.fr

Totuși tunisianul figura în baza de date a Poliției franceze: la 24 martie a.c. a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare în urma unei încăierări cu un automobilist pe care l-a lovit cu o bâtă de lemn. Este singura lui condamnare, a precizat ministrul francez de justiție,  Jean-Jacques Urvoas.

În localitatea natală a criminalului din Tunisia, Maksen, familia și cunoștințele sale s-au declarat stupefiate și nu cred că individul ar fi avut legătură cu jihadiștii, transmite corespondenta RFI din Tunisia. Oamenii își amintesc un tip liniștit, plecat în Franța acum 10 ani, care s-a însurat cu o verișoară și cred mai degrabă că gestul său se datorează problemelor din căsnicie. Un cetățean care l-a văzut de curând vorbește despre ”un om normal” și se îndoiește că acesta s-ar fi putut radicaliza așa de repede.

Anchetatorii continuă așadar cercetările pentru a afla dacă este vorba despre un dezechilibrat sau despre un jihadist convins și dacă a beneficiat de complicitate la pregătirea atacului, după cum afirmă reprezentanți ai celulei antiteroriste a Parchetului din Paris.