Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corpul de Control al Ministerului, la Spitalul de Urgenţă Craiova

Reprezentanți ai Corpului de Control al Ministerului Sănătății au demarat verificări la Spitalul Județean de Urgență Craiova, după decesul a doi din nouă pacienți operați de obezitate morbidă. În cele două cazuri de deces au fost deschise dosare de cercetare penală de către Inspectoratele de Poliție din Dolj și Olt pentru ucidere din culpă și, respectiv, pentru moarte suspectă, în urma plângerilor depuse de către membrii familiilor pacienților decedați. 

În perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienți cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operați la Spitalul Clinic de Urgență Craiova de către echipe mixte de chirurgi din Craiova și de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța.

În data de 25 mai a fost operat primul. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, evoluția acestuia a fost pozitivă, investigațiile postoperatorii nu au arătat complicații și a fost externat în 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgență, iar două zile mai târziu a murit. Al doilea pacient în vârstă de 43 de ani a fost operat pe 27 mai şi a murit acasă la 17 zile de la externare. Un al treilea pacient operat în aceeaşi zi a fost reinternat în stare gravă din cauza unor infecţii nosocomiale. O femeie de 33 de ani din acelaşi grup de pacienţi operaţi – cu diagnostic similar – a fost externată şi apoi s-a întors la spital în stare foarte gravă, iar analizele de laborator au indicat acelaşi lucru: infecţii grave luate din spital.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, medicii străini care au participat la aceste operații nu dețineau aprobare de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor, iar unele dispozitive și consumabile folosite proveneau din sponsorizări pentru care nu există contracte, respectiv documente care să ateste calitatea acestora.

"Inspecția Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la cele nouă operații efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul de Urgență Craiova. Inspectorii au mai sesizat și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operații a unor dispozitive și consumabile de calitate neclară. Răspunderea pentru obținerea aprobărilor, respectiv pentru documentația aferentă dispozitivelor medicale aparține Spitalului Județean, nu medicilor din Franța", se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut Corpului de Control al Ministerului să efectueze verificări la Spitalul Clinic Județean de Urgentă Craiova.

"Ministrul condamnă orice acțiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaționale dintre spitalele românești și specialiști străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre prioritățile mandatului său, parteneriate cu spitale din afara țării și cooperarea între medici români și străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienții români", se mai arată în comunicat.