Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SRI: 5 sfaturi pentru un concediu wireless. Expert la RFI: Destul de mulţi cad în capcane

sri_fb.jpg

Image source: 
facebook.com

Serviciul Român de Informaţii le recomadă celor care merg în vacanţă evitarea reţelelor WI-FI publice, respectiv a celor care nu cer un nume de utilizator şi o parolă în schimbul furnizării de internet gratuit. Există hackeri care clonează locaţii de acest tip şi accesează datele personale – avertizează, în unul din cele cinci puncte ale ghidului publicat pe Facebook,  SRI-ul.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică, spune că metoda nu este nouă şi este folosită atât în România, cât şi în străinătate. El explică, punct cu punct,  la RFI, sfaturile care ar urma să ferească de pericolele din mediul virtual utilizatorii:

 

“ Una la mână: e posibil ca routerul respectiv să fie compromis, atacat şi controlat de un atacator. Doi: e posibil ca WI-FI-ul respectiv să nu fie al localului la care pretinde a fi. Dacă eu sunt într-o cafenea, cafeneaua X şi accesul la Internet este cu utilizator şi parolă, cineva poate face un hotspot fără utilizator şi parolă al cărui nume să fie cafeneaua X gratuit sau internet gratuit cafeneaua X.  Nu este o metodă nouă, dar este una în care cad în capcană destul de mulţi oameni.”

Ascultă AICI interviul cu Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică:SRI mai recomandă folosirea permanentă a sistemului de protecţie, firewall sau accesarea de site-uri care folosesc conexiuni criptate şi nu necesită date personale sau parole de acces personal. În context, specialiştii recomandă accesarea reţelelor de socializare prin aplicaţia proprie şi nu prin tastarea în motorul de căutare a adresei respective.