Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvaţi Copiii: Un minor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate se simte abandonat şi va avea probleme de integrare socială

Un grup de lucru dedicat copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate s-a reunit la Cotroceni. Obiectivul este găsirea unor politici care să vină în sprijinul minorilor. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Cancelariei primului-ministru şi din mai multe ministere, precum şi mai multe ONG-uri, Patriarhia Română şi TVR.

În România există după unele estimări 300 de mii de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Copiii aflaţi în această situaţie riscă să aibă probleme comportamentale şi de integrare în societate, spune la RFI coordonatorul de programe de la organizaţia Salvaţi Copiii, Anca Stamin: "Copilul aflat în această situaţie resimte în foarte multe cazuri un sentiment de abandon şi lucrul ăsta îi poate influenţa destul de mult evoluţia. Dificultăţile la nivel emoţional îşi pun amprenta asupra integrării lui sociale, asupra integrării şcolare, pot cauza diferite probleme comportamentale".

Una dintre chestiunile cele mai importante cu care se confruntă copiii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este delegarea autorităţii tutelare. Fără această delegare, copiii sunt privaţi de accesul la o serie de servicii, cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educaţional şi o serie de alte beneficii la care sunt îndreptăţiţi, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Coordonatorul de programe de la Salvaţi Copiii, Anca Stamin, spune că "în cazul în care delegarea autorităţii părinteşti nu există, vorbim despre lipsa accesului copilului la unele beneficii şi despre expunerea la diferite riscuri, despre limitarea accesului lor la nişte servicii de sănătate, de educaţie. Spre exemplu, sunt diferite proceduri medicale care nu pot fi făcute în lipsa semnăturii reprezentantului legal al copilului, deci nu poate semna bunicul, dacă nu este reprezentant legal".

Care ar fi soluţiile? "Noi am prezentat în cadrul grupului o serie de recomandări izvorâte din experienţa practică de lucru în acest domeniu şi discuţiile vor fi destul de profunde. Pe lângă această procedură de delegare a autorităţii părinteşti, intervenţia pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este limitată de o serie de probleme care putem spune că sunt probleme structurale ale sistemului românesc de asistenţă socială sau de educaţie. Vorbim despre un deficit acut de resurse umane în serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul primăriilor şi ei sunt cei care sunt primii care trebuie să lucreze cu copiii în această situaţie, care trebuie să-i ia în evidenţă şi să-i monitorizeze, vorbim despre un mare deficit de consilieri şcolari în şcoli (...) şi mai vorbim şi despre o insuficientă dezvoltare a programului Şcoală După Şcoală, care poate sprijini educaţional şi copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate printre alte categorii de copii vulnerabili", precizează reprezentanta organizaţiei Salvaţi Copiii.

 
Anca Stamin, despre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate