Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat Nisa: Teroristul a avut complici și a plănuit atacul câteva luni

nisa.jpg

Zona unde a avut loc atacul este împânzită de anunțuri care semnalează dispariția unor persoane în seara atacului. Unele victime nu au fost încă identificate
Zona unde a avut loc atacul este împânzită de anunțuri care semnalează dispariția unor persoane în seara atacului. Unele victime nu au fost încă identificate
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Autorul atentatului de la Nisa, din 14 iulie, soldat cu cel puțin 84 de morți, franco-tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 'a beneficiat de susținere și complicități', a anunțat joi procurorul responsabil de anchetă, François Molins, citat de AFP, Reuters și DPA, preluate de Agerpres.

Investigațiile 'au permis nu numai să confirmăm încă o dată caracterul premeditat al actului criminal comis de către Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ci și să stabilim că acesta a putut beneficia de susținere și complicități în pregătirea și comiterea actului său criminal', a declarat Mollins.

Doi franco-tunisieni, un tunisian, un albanez și o franco-albaneză, cu vârste între 21 și 42 de ani, au fost deferiți justiției pentru a fi inculpați pentru asociere în vederea comiterii de acte teroriste și asasinate. 'Ei nu sunt cunoscuți de serviciile de informații', a precizat Molins.

În baza analizei telefonului mobil al ucigașului, care a dus la identificarea a numeroase contacte cu ei, acești suspecți au fost reținuți, a precizat procurorul, adăugând că legătura între Lahouaiej Bouhlel și ceilalți suspecți a fost stabilită datorită elementelor găsite în camion și pe armele descoperite.

Amprentele unuia dintre suspecți au fost găsite pe portiera din dreptul pasagerului a camionului de 19 tone cu care Lahouaiej Bouhlel a zdrobit 84 de persoane și a rănit peste 350 de răniți.

Cincisprezece dintre ei ”au încă în acest moment un pronostic conform căruia viața le este în pericol”, a precizat procurorul.

Lahouaiej Bouhlel pare să fi gândit planul său criminal 'cu mai multe luni înainte de a trece la acte', potrivit procurorului.

Tot pe telefonul atacatorului de la Nisa s-au găsit o fotografie cu un concert de pe Promenade des Anglais și o fotografie a unui articol privind 'captagon', un drog despre care se știe că este utilizat de jihadiștii responsabili de atentate teroriste, notează AFP.