Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANAT: Turiştii care renunţă la concediul în Turcia nu primesc banii înapoi

turkey_military_coup.jpg

Turcia a decretat stare de urgenţă, după lovitura de stat eşuată. Sursa foto: RFI France
Turcia a decretat stare de urgenţă, după lovitura de stat eşuată. Sursa foto: RFI France

Românii care vor să renunţe la vacanţele în Turcia din cauza stării de urgenţă instalate după lovitura de stat eşuată, nu îşi vor primi banii înapoi. Situația nu poate fi considerată una de forță majoră anunţă Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

În consecință, anunţă ANAT, pentru retrageri, agenția trebuie să aplice clauza corespunzătoare din contractul încheiat cu fiecare turist. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat într-o alertă de călătorie, că “Guvernul turc a instaurat starea de urgență pe întreg teritoriul țării, pentru trei luni, dar potrivit autorităților de la Ankara acest lucru nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini.”
"Niciodată în toată această perioadă nu a fost situaţie de forţă majoră pentru că avioanele au plecat chiar în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar sâmbătă dimineaţa între 8 şi 8.35 au plecat patru avioane. Din acest motiv, noi nu putem invoca în faţa furnizorilor noştri – companiile aeriene şi hotelierii turci – nu putem invoca forţa majoră, pentru că nu a fost forţă majoră, aşa cum este definită ea de lege. În acest context, dacă cineva doreşte să se retragă, trebuie să ştie că în contractul pe care l-a semnat cu agenţia sunt prevăzute nişte penalităţi de retragere. Dacă vorbim de persoane care şi-au făcut rezervări în luna ianuarie pe Early Booking, ele nu au posibilitatea să îşi retragă banii, iar pierderile sunt de 100%." spune Alin Burcea, preşedintele ANAT.  

 

 
Alin Burcea, preşedintele ANAT: