Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alma Mater: Acţiunile regimului Erdogan împotriva profesorilor sunt aberante

razvan_bobulescu_alma_mater_actiunile_regimului_erdogan_profesorilor_turcia_aberatie.jpg

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Arestarea sau concedierea profesorilor în Turcia este un lucru aberant, care nu ar trebui să aibă loc într-o ţară ce vrea să devină membră a Uniunii Europene. Iată ce declară la RFI preşedintele de onoare al federaţiei sindicale "Alma Mater", Răzvan Bobulescu.

Sindicaliştii din învăţământul universitar şi cei de la federaţia "Spiru Haret" i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în care-i cer să înceteze acţiunile împotriva angajaţilor din educaţie. Zeci de mii de profesori, magistraţi, militari şi poliţişti au fost daţi afară sau arestaţi, în urma loviturii de stat eşuate din Turcia.

Cele două federaţii din România îl acuză pe liderul de la Ankara de "comportament nedemocratic".

Răzvan Bobulescu spune că "sunt nişte suspiciuni (din partea regimului Erdogan-n.r.) că acei profesori ar colabora cu tipul ăla din America. După părerea mea, sunt nişte pretexte pentru a se instaura un soi de dictatură, ca să nu zic chiar o dictatură mai cruntă decât ce ştim noi din propria experienţă în istorie".

"Aşa ceva nu mi-am putut imagina că se poate întâmpla într-o ţară care culmea, doreşte să se afilieze Uniunii Europene. În condiţiile astea, mă îndoiesc că Uniunea Europeană va aproba integrarea Turciei în UE", declară preşedintele onorific al federaţiei "Alma Mater".