Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat Nisa: Se cere ștergerea a zeci de ore de filmări din ziua atacului

nisa.jpg

Promenade des Anglais este încă plină de flori, iar sute de oameni vin în fiecare zi să îi comemoreze pe cei 84 de oameni uciși pe 14 iulie
Promenade des Anglais este încă plină de flori, iar sute de oameni vin în fiecare zi să îi comemoreze pe cei 84 de oameni uciși pe 14 iulie
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Pentru a patra oara dupa atentatul din 14 iulie, Francois Hollande a reunit consiliul de securitate, intr-o formula restransa de data aceasta. Executivul trebuie sa gaseasca modalitatea de a calma acuzatiile asupra dispozitivului de securitate de la Nisa, in seara atacului din 14 iulie, soldat cu 84 de morti. Intre timp, Primaria din Nisa anunta ca nu va da curs solicitarii facute de Parchetul General de stergere a imaginilor inregistrate de camerele amplasate in diverse puncte ale orasului, in noaptea atacului.

Premierul Manuel Valls, ministrii Apararii, Justitie, Afaceri Externe, Interne si cel al Sanatatii, sefii serviciilor de informatii, ai Politiei si Jandarmeriei, cu totii au venit la acest consiliu.

Tot vineri, ministrul de Interne se va deplasa la Nice pentru a-i aduce un omagiu comisarului Emmanuel Grout, directorul-adjunct al Politiei de Frontiera pentru Departamentul Alpes-Maritimes, ucis pe 14 iulie, pe Promenade des Anglais. El se va intalni si cu cei care au asigurat securitatea pe 14 iulie dar si cu cei au intervenit imediat dupa atentat, cei care au acordat primul ajutor ranitilor.

Ministrul Cazeneuve a ordonat o ancheta administrativa pentru a se observa modul in care fortele de ordine au actionat in seara atacului de la Nisa. Presedintele François Hollande a promis rezultate transparente, in numele adevarului.

Secretarul de stat care se ocupa cu despagubirile acordate ranitilor si familiilor celor decedati anunta ca in buget au intrat 150.000 euro. Dupa primele estimari, indemnizatiile ar urma sa se ridice la un total cuprins intre 300 si 400 de milioane de euro.

O alta problema aparuta: o rechizitie judiciara urgenta a fost trimisa centrului de supraveghere urbana din Nisa. S-a cerut stergerea a 24 de ore de imagini inregistrate in oras, in special a Promenade des Anglais. Practic, momentul in care a avut loc atentatul. Parchetul din Paris invoca o ingrijorare ca aceste imagini ar putea fi difuzate oricand. Mai rau, ar cadea in mainile jihadistilor, care, le vor folosi in scopuri propagandistice.

Imaginile au fost inregistrate de 6 camere diferite si contin informatii din noaptea atacului. O sursa apropiata dosarului, citata de Le Figaro sustine ca este pentru prima data cand cere cuiva sa distruga probe. Cererea uimeste si pentru ca Directia Anti-Terorism a transmis imediat dupa atentat 30.000 de ore de imagini care au legatura cu evenimentele din 14 iulie.

Parchetul a confirmat cererea de distrugere a acestor inregistrari, Politia Nationala sustine ca exista peste o mie de camere de luat vederi amplasate pe spatiul public in Nisa. 140 au oferit diverse informatii in ancheta.

Politia judiciara a recuperat in integralitate imaginile inregistrate pe 14 iulie de aceste 140 de camere. Si Palatul Élysée a cerut o copie a imaginilor atentatului. Si le-a primit, transmiterea lor a fost autorizata de catre Parchet.

Acum, o sursa citata de Parchet, apropiata dosarului, se intreaba daca nu ar trebui distruse si aceste imagini, pe care le detine presedintele. Avocatul Primariei din Nisa a declarat pentru Nice-Matin ca municipalitatea refuza sa raspunda cererii si ca va cere Procurorului General sa puna aceste imagini sub sechestru.